Choď na obsah Choď na menu
 


Emócie a spiritualita

Rozpoznanie a ovládanie emócií pomáha usmerňovať naše činy a budovať priaznivé návyky

article preview

Čo sú emócie? Emócie sú vedomé mentálne reakcie (ako je hnev alebo strach) prežívané ako silné pocity, ktoré sú zvyčajne sprevádzané fyziologickými zmenami v tele.

Byť v kontakte so svojimi pocitmi znamená to, že sa svoje emócie nebojíme prejaviť.

Schopnosť dokázať vyjadriť emócie prostredníctvom umenia si už vyžaduje určitú dávku „emocionálnej inteligencie“. Tá je totiž pri rozpoznávaní a umeleckom zachytení toho, čo sa v nás deje, veľmi dôležitá. Emocionálna inteligencia je dôležitá aj pri schopnosti „vcítiť sa“ a vnímať pocity iných. Inak by sme ani my samotnému umelcovi a jeho dielu neporozumeli.

emocie-a-spiritualita.jpg

 A ak sa umelec prostredníctvom umenia dokáže „emocionálne dotknúť“ ostatných, vyvolá v divákovi takzvanú katarziu, ktorá môže mať na sledovaného priaznivé účinky.

Emócie, ktoré divák prežíva pri sledovaní nejakého umenia (tanec, dráma, maľby, hudba a pod.)  dokážu očistiť dušu od rozličných afektov a napätí, ktoré sa v nej nahromadili. Samotné umenie nás okrem prežívania emócii necháva i premýšľať.

 

Vaše záľuby môžu mať liečivú silu

Či si už po svoj zážitok pôjdete do divadla, alebo si prečítate dobrú knihu, záleží len na vás. Dôležité je, aby ste svojmu koníčku venovali úplnú pozornosť. Tu nemusí vždy ísť len o umenie. Jednoducho povedané, netreba ihneď tvoriť poéziu alebo maľovať.  Samozrejme ak také niečo dokážete, je to ten najúžasnejší spôsob ako vyjadriť nielen to, čo cítite, ale zároveň odovzdať zážitok i ostatným. Vyjadriť a „vypustiť“ svoje emócie a napätie môžete aj prostredníctvom športu.

Nahneval vás niekto? Predstavte si, ako sa vám môže uľaviť pri triafaní loptičky počas hrania squashu!

Ja osobne uprednostňujem „vypustenie“ toho, čo sa vo mne nahromadí prostredníctvom svojich koníčkov. Myslím si, že napríklad také negatívne emócie je vždy lepšie vložiť do niečoho produktívneho, ako ich vypustiť na niekoho iného. Najmä neoprávnene.

Okrem toho, vedeli ste, že prostredníctvom koníčkov si viete pekne pomôcť pri liečbe úzkosti a depresie?

Depresia dokáže dosť odčerpávať energiu a motiváciu, a preto nachádzať potešenie v každodenných činnostiach môže byť náročné.

Ľudia, ktorí trpia úzkosťou bývajú často v strese. Ak sa však začnú venovať nejakému koníčku, upriamia svoju pozornosť niekam inam, čo im výrazne pomáha pri redukovaní úzkostných myšlienok. Myseľ je jednoducho plne sústredená na činnosť, ktorá im robí radosť.

Prostredníctvom koníčkov si okrem toho aj ľudia s menším sebavedomím dokážu „vycibriť“ svoje nadanie, alebo ho dokonca objaviť. V živote to potom môže napomôcť aj pri rozhodovaní, ktorou cestou sa vybrať a nájsť svoj účel.

 

Akú rolu hrajú emócie v spirituálnom svete?

Emócie nás približujú k spiritualite viac ako naše presvedčenia. Ohromenie a úžas sú emócie, ktoré sú často spájané s duchovnými zážitkami. Pokoj, radosť a spokojnosť taktiež patria medzi emócie, ktoré charakterizujú zrelú spiritualitu.

Moje koníčky mi často pomohli k istej psycho-hygienevnútornej očiste. Ako som už spomenula, k hudbe a rytmu som mala blízko od malička. Ako dieťa som spievala v cirkevnom zbore a po presťahovaní sa do cudziny som si zvykala na nové prostredie. V živote sa dostaneme do fáz, keď sa hľadáme a zároveň to, čo prežívame občas potrebujeme dostať zo seba von. Ak si nájdeme koníček, pri ktorom je to možné, môže nás to vnútorne veľmi obohatiť.

Preto som sa aj ja v tej dobe začala venovať cvičeniu a navštevovaniu lekcií Flamenca. Tento druh koníčka vás okrem vnútornej očiste zároveň pekne formuje aj zvonka.

A aj keď sa to pravé Flamenco považuje za technicky, fyzicky i emocionálne dosť náročné, nenechajte sa odradiť. Ja sama som sa ho učila štyri roky a stále nemôžem povedať, že ho ovládam. Ale o to tu predsa nejde! Dôležité je, čo vám táto skúsenosť dá.

flamenco_tanec.jpg

Flamenco je o vášni, ohni, temperamente a o živote. Je o šťastí a radosti ale i o bolestismútku. Vraví sa, že najlepší tanečníci Flamenca sú už emocionálne zrelí dospelí, ktorí tancujú svoj životný príbeh.

Pri tancovaní máte na sebe topánky, ktoré sú na podrážke podkuté klincami. Je to najmä preto, aby vám to počas tanca pekne "klopalo" do rytmu.

rumbalea_flamenco_topanky.jpg

hudobná skupina Rumbalea (vystúpenie vo  Frankfurte) a topánky používané na Flamenco

 

uno, dos, tres, cuatro, cinco, seis..“

Sústredenie sa na tanec si vyžaduje vašu plnú pozornosť, vnímanie hudby a kontrolovania sa v zrkadle..

Tancuje sa tak, že sa strieda špica a päta do taktu, ktorý udáva hudba. Náročné je aj preto, lebo počas tanca pracujete inak s rukami a krokujete rozdielne s nohami. Fyzicky si to vyžaduje aj správne držanie tela. K tomu sa tempo dokáže zrýchliť tak, že sa na konci parádne zapotíte. Očakávajte svalovicu na ramenách, zadku a nohách. Na prstoch sa vám môžu vytvoriť aj pľuzgiere. No nenechajte sa odradiť!

Ak sa Flamencu budete venovať s nadšením, vytancujete si nielen všetky emócie, ale si aj zároveň pekne vytvarujete postavu. Neraz sa stalo, že sa počas niekoľkých kurzov aj poškodila podlaha. Tu sa emócie začínajú od nôh a postupne sa presúvajú celým telom. Z toho dôvodu sa na tancovanie Flamenca často používa pódium z tvrdšieho dreva.

Známy Flamenco tanečník sa volá Joaquín Cortés, a sledovať tohto "mága" je skutočný zážitok! Ak sa poprechádzate ulicami Španielska, určite natrafíte aj na "pouličného umelca", ktorý vám zahrá a zaspieva pieseň zo svojej zbierky. Nie je nič výnimočné, keď sa svojou piesňou hlboko dotkne vašich pocitov. Španielski Cigáni sú majstrami v odovzdávaní emócií! 

joaquin.jpg

Joaquín Cortés - Flamenco tanečník

Hoci sa Flamencu už dlhšie nevenujem, (donútila ma k tomu zmena bydliska a nedostatok dobrého lektora) musím napísať, že mi veľmi pomohlo v ťažkom období. 

Prečo by sme emócie nemali potláčať a vyhýbať sa im?

Naše emócie plnia svoj účel. Ľudská bytosť má mozog, ktorý spracováva najprv emócie a potom racionálne myšlienky. Schopnosť všimnúť si a pochopiť nielen naše vlastné emocionálne reakcie, ale i emócie druhých poukazuje na naše sebauvedomenie.

Sebauvedomenie nám pomáha identifikovať jednotlivé emócie, ktoré sme pocítili, a zároveň porozumieť, prečo nastali.

Emócie zohrávajú dôležitú úlohu v tom, ako myslíme a ako sa správame. Emócie, ktoré denne pociťujeme často ovplyvňujú naše rozhodnutia. Ak sa ich naučíme analyzovať a ovládnuť, môžeme sa vyhnúť iracionálnym konaniam ( napr. pod výbuchmi hnevu a zlosti, či dramatizovanie). Ak by sme svoje emócie zadržiavali, spálili a infikovali by nás zvnútra!

 

"Aby ste sa pohli ďalej, musíte pochopiť, prečo ste cítili to, čo ste urobili, a prečo to už viac nepotrebujete cítiť."

 Mitch Albom, (Päť ľudí, ktorých stretnete v nebi)

 

Emocionálne prejavy môžu hrať dôležitú úlohu i v otázke bezpečnosti a prežití. Ak by ste napríklad narazili na zúrivého psa, naznačilo by vám to, že zviera je nahnevané a vy sa máte vyhnúť nebezpečenstvu.

Za tieto signály je zodpovedná najmä amygdala, ktoré pripraví naše telo na to, aby sa vyrovnalo s vecami, ako sú strach a hnev. (odozva - bojuj alebo uteč)

 

Schopnosť uvedomiť si strach a odpor je tiež krokom k uvedomeniu si pokoja a potešenia.

Pod slovom pôžitok a potešenie nechcem poukázať na „márnivé potešenia“ takzvané isté druhy činnosti, ktorých dôsledkom je často rozptyľovanie a znecitlivenie. Skôr mám na mysli plnohodnotný vnemový zážitok v tele, ktorý nás prebúdza a oživuje.

jedlo_a_spanielsko.jpg

Arroceria La Pepa , El fogon de Mariana - Cadíz, Španielsko

Je to napríklad o vnímaní chuti dobrého jedla, umeleckého zážitku a sveta ako takého. Svet nám totiž poskytuje nádhernú diverzitu, spoznávanie, prežívanie a inšpiráciu.  

A o tom naše bytie je! Ak cítime uspokojenie a jednotu so všetkým, vytvárame harmóniu nielen v našich životoch, ale dotýkame sa ňou aj ostatných. Je to istá forma globálneho liečenia. Užívať a uvedomovať si krásy sveta nám dáva pocit spolupatričnosti.

A naučiť sa schopnosti užívať si potešenia vonkajšieho sveta, ktoré nás obohacujú (často ide o maličkosti) je prirodzeným stavom zrelých a milujúcich ľudských bytostí.

zapad_slnka_v_spanielsku_caleta.jpg

 Playa La Caleta - Cadíz, Španielsko

 

„Nehanbite sa plakať; je správne smútiť. Slzy sú len voda a kvety, stromy i ovocie nemôžu rásť bez vody. Ale musí tam byť aj slnečné svetlo. Zranené srdce sa časom zahojí, a keď sa tak stane, spomienka a láska našich stratených je zapečatená vo vnútri, aby nás utešila.“

Brian Jacques

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< september / 2024 >>