Choď na obsah Choď na menu
 


Ženskú prirodzenosť ohrozujú mnohé škodlivé vplyvy

V súčasnej „digitálnej dobe“ sa začalo ženám a dievčatám radiť v tom, čo je ženskosť a ako ju prejaviť. O falošnej ženskosti sa však veľa nehovorí.

article preview

Ženy boli stvorené tak, aby vytvárali a udržovali život. Či už sa žena stane matkou alebo nie, jej samotná existencia ovplyvňuje to, čo sa vo svete deje.

Samotná ženská energia má obrovskú moc, a každá žena má v sebe potenciál túto moc prebudiť.

K vlastnostiam „božskej“ ženskosti patria:

  • Materstvo
  • Nežnosť a náklonnosť,
  • Neodsudzujúce prijatie a starostlivosť
  • Hojnosť
  • Krása a kreativita
  • Sexuálny šarm a príťažlivosť
  • Inšpirácia vo forme intuície a „videnie do vecí“, ktoré sa dajú pretvoriť do umenia, - samotná žena sa stáva múzou
  • Pokoj
  • Potreba žiť v harmónii

Vyššie spomenuté hodnoty patria k žiadaným a veľmi potrebným najmä v súčasnej dobe, kde sa pravá ženskosť začala akoby potláčať až vytrácať. Niet divu, že sa tejto témy chytili aj niektorí influenceri, ktorí sa takto snažia „božskú ženskosť“ spropagovať prostredníctvom sociálnych médií.

instagramova_influencerka.jpg

Influencerom sa automaticky stáva niekto, kto má schopnosť ovplyvňovať nákupné rozhodnutia iných. Túto schopnosť získava vďaka svojej autorite, obsahu a vzťahu so svojím publikom (nasledovníkmi).

Vďaka svojim skúsenostiam a postojom majú influenceri dôveru svojich sledovateľov k určitej téme. Táto dôvera sa stáva výhodou pre rôzne obchodné značky, ktoré influencerov využijú na spropagovanie svojho tovaru a služieb. Tu môže ísť o priamu prezentáciu produktov prostredníctvom influencera, alebo umiestnením reklám do jeho obsahu.

Pokiaľ hľadáte niečo, čo vám nejakým spôsobom môže vylepšiť život a beriete veci s nadhľadom, dokážete sa niečo naučiť aj od influencera. Koniec koncov, veď prečo ich iba kritizovať? Nájdu sa medzi nimi aj takí, ktorí si čo to naštudujú a dokážu poradiť. Veď aj oni sú ľudia, ktorí si týmto spôsobom zarábajú na živobytie.

Horšie nastáva v prípade, keď začnete sledovať toho nesprávneho. Mnoho influenecerov je totiž nastavených tak, aby zaujali čo najväčšie publikum a vyťažili čo najviac z ľudských slabostí.

falosna_zena.jpg

 

A ktoré sú to?

Vaše nízke sebavedomie

Vašu potrebu niečo zmeniť

Akúkoľvek potrebu nejakého vášho pocitu „nedostatku“

Na základe týchto „potrieb“ publika sa následne vytvára obsah, ktorý publikum zaujme a ponúka riešenie „jeho nedostatku“. Často tento nedostatok ani nemusíte mať, oni ho vám však dokážu vsugerovať.

Čo z toho majú? Sledovanosť a peniaze.

A tu nastáva problém! Vy začnete svojho influencera vnímať ako skúseného učiteľa či niekoho, ku komu začnete vzhliadať a napodobňovať ho. A keďže v tomto článku rozoberáme ženskosť, treba priznať fakt, že nie každá žena je rovnaká, pokiaľ ide o jej láskavé srdce a dobré úmysly. A tu sa téma falošnej ženskosti stáva aktuálnou.

Návody ako „byť ženou“

Autentické ženy hľadajú rady a spôsob ako podporiť svoju ženskosť. Tieto ženy sa snažia zdokonaliť tak, aby to prospelo nielen im, ale aj ostatným.

Potom však existujú ženy, ktoré sa najmä sústredia na to, ako použiť svoje „ženské zbrane“ aby dostali to, čo potrebujú.

Sociálne médiá sa v tomto stávajú výborným prostriedkom na rozširovanie informácií a „trendov“ ktoré majú moc zasiahnuť publikum v pozitívnom aj negatívnom zmysle. Avšak na to, aby sme dokázali rozlíšiť cenné informácie od škodlivého vplyvu treba trochu viac skúseností.

V tomto smere sú preto zraniteľné najmä mladé dievčatá a „sklamané - najmä traumatizované ženy.“ Ak si niekto prechádza traumou, alebo je krátko po nej, stáva sa oveľa viac náchylnejší na to, ako podľahnúť škodlivému vplyvu.

traumatizovane_dievca_stoji_na_utese.jpg

 

Veľké množstvo influenceriek venujúcich sa téme „pravej, či dokonca božskej ženskosti“ sa sústredí najmä na propagovanie ženskej energie ako nadprirodzenej sily, ktorá dokáže slúžiť na ovládanie mužov.  

Namiesto zdravej sebelásky je nenápadne predkladaná tá sebecká. (nezabudnite, že ženy sú kráľovné!) a preto treba chodiť s nosom dohora.

Starostlivosť o pleť je propagovaná ako rituál (no ktorá si môže denne dovoliť tráviť hodiny v kúpeľni?) a ostatná práca ide bokom.

Nič, pre pracujúce ženy s deťmi. Takže máte dámy smolu...takto vám influencerka vlastne dáva najavo, že ak to nezvládate, tak ku kráľovnám teda nepatríte. Veď pozrite čo ona všetko má a dokáže.

Tento však na oko dokonalý život, ktorý prezentuje máva často ďaleko od pravdy.

Zatiaľ čo vy vzhliadate k osobe, ktorá vás „koučuje“ ako byť ženou, ona si na internete týmto spôsobom veľakrát buduje nielen svoje vlastné konto ale i sebavedomie. Pretože ruku na srdce, ktorá sebavedomá žena si potrebuje potvrdzovať svoju hodnotu „lajkami“?

prezentacia_falosneho_zivotneho_stylu.jpg

Aké sú príznaky falošnej ženskosti?

Falošná ženskosť sa prejaví najmä vtedy, keď žena začne používať svoju zraniteľnosť alebo šarm (v podstate čokoľvek, čo na mužov pôsobí) aby dosiahla výsledok. Môžeme tu použiť slová ako neúprimnosť a manipulácia.

Takáto žena BERIE.

 

"Neprajem si, aby ženy mali moc nad mužmi, ale nad sebou samými." 

Mary Wollstonecraft

 

Samozrejme, že zraniteľnosť k ženskej autenticite patrí tiež. Ale tak trochu iným spôsobom. Úprimná žena zraniteľnosť nepredstiera, ale naopak, pomocou nej si buduje úprimný vzťah so svojim partnerom. Nastáva tu vzájomná reciprocita. To, čo jej muž dáva mu ona vracia iným spôsobom. A tou je jej starostlivosť a vzájomný rešpekt.

V tomto prípade sa DÁVA navzájom.

Ďalším znakom falošnej ženskosti je, keď sa žena príliš sústredí najmä na svoj zovňajšok.

umela_zenska_krasa.jpg

 

Ženy, ktoré trávia enormné množstvo času tým, ako vyzerať čo najlepšie, úplne stratili kontakt so svojou dušou. Tieto ženy sami seba nepoznajú a iba slepo nasledujú trendy. Často sa s nimi ani nemáte o čom porozprávať. Okrem toho všetky svoje (ne)aktivity podriaďujú tomu, či si náhodou nepoškodia mejkap.

Povedzme si úprimne, vyzerať dobre a starať sa o seba je prirodzenou ženskou vlastnosťou, na ktorej nie je nič zlé, avšak všetko musí mať nejaké hranice.

Autentická žena vie, že krása vychádza v prvom rade z jej osobnosti, správania a hodnôt. Falošná žena tieto hodnoty naopak nepozná. A od falošnej ženskosti je to už len na skok ku toxickým priateľstvám.

Šikana medzi dievčatami a ženami

O mužoch, týrajúcich ženy sa toho hovorí dosť. O čom sa však hovorí menej je šikana medzi dievčatami ale aj medzi dospelými ženami. Zatiaľ čo toxickí muži používajú na týranie zväčša verbálne a fyzické útoky, ženská šikana býva často oveľa prefíkanejšia.

Všade vám niekto bude prízvukovať ako majú ženy „držať spolu“, navzájom sa podporovať a že tá, ktorá vybočuje, nepatrí do kolektívu.

Spýtam sa:

Chceli by ste však podporovať kolektív, alebo kamarátku ktorá je toxická?

A prečo? Pretože ženy majú predsa držať spolu?

A ja vám hovorím: budete nielen ťahať za kratší koniec, podporíte aj „nákazu“, aby sa nekontrolovateľne šírila ďalej.

Keď sa totiž dlhšie stýkate s toxickou osobou, vyvoláva vo vás negatívne správanie, ktoré vám nie je prirodzené.  Stačí, že si s ňou trochu viac vypijete, spolu niekoho ohovárate alebo sa ju snažíte v niečom napodobiť. Nech je to akokoľvek, ak ste pod vplyvom nesprávnej osoby, často urobíte aj veci, ktoré by ste bežne nespravili.

Niekoľko príznakov ženskej šikany:

Manipulácia: ak vás niekto núti urobiť niečo, čo sa vám nepáči, pomocou viny alebo hrozieb

Pasívne-agresívne správanie: vyjadrovanie negatívnych poznámok skôr nepriamo ako otvorene prostredníctvom falošných komplimentov alebo sarkazmu.

Vylúčenie: ak vás niekto zámerne vylúči zo stretnutí alebo osláv

Šírenie klebiet: zdieľanie nepravdivých alebo prehnaných príbehov o niekom s cieľom poškodiť jeho povesť

Izolácia: nabádanie ostatných, aby vás ignorovali alebo sa vám vyhýbali

A v poslednej dobe veľmi populárne a aktuálne:

Šikanovanie na sociálnych sieťach: šikanovanie na sociálnych sieťach dávno nie je len problémom tínedžerov. Online šikanovanie pozostáva z uverejňovania zraňujúcich komentárov, zdieľania nelichotivých fotografií alebo vylúčenia niekoho z online skupín alebo chatov.

sikanovana_zena.jpg

Možno sa teraz spýtate: aké typy žien potrebujú šikanovať iné?

Tak v prvom rade je tu žiarlivosť, závisťneistota. Žena, ktorá šikanuje má komplexy a takto si pozdvihuje svoje sebavedomie. Falošne získaným pocitom „nadvlády a moci“.

Toxické ženy často útočia a napádajú ženy, ktoré vyžarujú autentickú ženskosť. Autentická žena alebo dievča, vyžaruje určité svetlo a teplo. Jej krása žiari zvnútra von. Je to niečo, vďaka kvôli čomu sa „povrchná“ žena cíti neviditeľná a ohrozená. Namiesto toho aby sa inšpirovala a zažala vlastné svetlo, bude sa ho snažiť zhasnúť inej.

Najlepšie na celej veci je, že autentická kamarátka sa bude zo začiatku snažiť tej toxickej pomôcť cítiť sa dobre, povzbudiť ju a inšpirovať. Z vlastnej skúsenosti však viem, že takáto akcia nezaberie vždy a u každej. Tieto ženy vás vnútorne budú nenávidieť tak, že sa nebudú chcieť zmeniť. Oni totiž vami skryto pohŕdajú. Smutné je to, že takto ubližujú vlastne samým sebe.

Ale to už nemusí byť vaša starosť. V takomto prípade je najlepšie ak takéto kamarátstvo slušne ukončíte. Jednoducho sa „odrežete“, pretože vášmu mentálnemu i fyzickému zdraviu toxické kamarátstvo nijak neprospeje.

 

A čo dodať na záver k téme „božskej ženskosti“?

V súčasnosti žijeme vo veku Insta-Guruov, spirituálnych Influencerov a množstva ďalších označení, ktoré sú pre mnohých hlavne dobrým imidžom a prostriedkom ako sa zviditeľniť, či zarobiť.

Pravou úlohou božskej ženskosti je prehliadnuť všetky ilúzie. Tie začínajú liečením seba samej a pokračujú spoločnosťou. Ilúziou je najmä to, čo je konzumované masami. A pravda je to, čo väčšina ešte nie je pripravená ani ochotná prijať.

hrdzava_skulptura_zemegule.jpg

Spiritualita nie je o tom ako sa cítiť „pozitívne“ ako správne meditovať, nastaviť si správnu teplotu vody v kúpeli, či obložiť sa kvetmi, kryštálmi a sviečkami. Spiritualita nie je ani o tom, ako cvičiť jogu alebo ako sa správne stravovať. Ak vám toto má "dopomôcť" na vašej osobnej, jedinečnej ceste, je to v poriadku. 

Božská ženskosť, však vychádza z vnútorného poznania prostredníctvom mnohých osobných skúšok a skúseností, ktoré jej život predkladá. Žena všetky tieto skúsenosti musí precítiť a pochopiť to posolstvo, ktoré sa v nej snažia zanechať.

To, čo insta - spirituálne koučky pri budovaní svojho imidžu nevedia je to, že cesta k sebarealizácii nevedie cez pozitívne výroky a nie je obklopená cinkaním na tibetských miskách, či vyzdobená tapisériou s mandalami.

Cesta božskej ženskosti je tvrdá a zložitá.

 

"Múdra žena nechce byť nikomu nepriateľom; múdra žena odmieta byť niekoho obeťou." 

Maya Angelou

 

V kolektívnom vedomí Božskej ženskosti nezmazateľne kumulujú: útlak, otroctvo, znásilnenia, sexuálna hanba, potláčanie prirodzenosti, upálenie na hranici a ďalšie traumy.

umlcana_zena.jpg

Božská ženská energia je veky potláčaná zo strachu z toho, čím sa môže stať ak sa prebudí a prejaví svoje schopnosti, ktoré jej boli dané „zdrojom“. 

Božská ženskosť sa naopak nepokúša „pretlačiť a nanútiť“ svoje skúsenosti masám. Jej úlohou je BYŤ. Ona je prítomná a dostupná každému, kto dokáže stíšiť svoju myseľ a nechať ju plynúť. Božská ženská energia prúdi celým životom. Prejavuje sa prostredníctvom prírodných cyklov a zemských rytmov. Vyžaruje v každej fáze mesiaca. Je to energia kreativity, senzuality, emócií, všetkých vecí, ktoré pulzujú s gráciou a bez ega.

Jej existencia ukazuje cestu ostatným ako BYŤ. Ona je tu na to, aby inšpirovala, bola múzou a viedla k pokoju.

Potenciál božskej ženskosti sa ukrýva v každej žene, ktorá sa denne pasuje so svojimi pocitmi, úlohami a pochopením seba samej. A nielen v tých "vybraných" podľa nejakých kritérií!

Vďaka múdrosti, ktorú žena získava na svojej ceste sa učí správne navigovať túto energiu tak, aby bola pre ostatných tým, čím ma byť. Láskou, cestou, podporou a životodarnou esenciou. Ten kto ju v sebe hľadá, ju aj nájde. Stačí sa len naučiť stíšiť svoju myseľ a otvoriť si srdce.

cerveny_kvet_v_ruckach_zeny.jpg

 

"Žena v súlade so svojou dušou je ako tečúca rieka. Bez pretvárky ide, kam chce, a prichádza do cieľa pripravená byť sama sebou."

Maya Angelou

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< september / 2024 >>