Choď na obsah Choď na menu
 


Alchýmia ako proces spirituálnej transformácie

Alchýmia je oveľa viac než len veda ako premeniť kov na zlato. Je to cesta vnútornej transformácie...

article preview

Alchýmia fascinovala mnohých ľudí už v dávnej histórii, a zasahovala do oblastí ako sú chémia, fyzika ale i psychológia. Alchýmia bola predchodcom modernej chémie. Mnohé techniky a prístroje používané v moderných chemických laboratóriách majú svoje korene v alchýmii. Alchymisti boli prví, ktorí objavili a izolovali mnohé prvky, akými sú napríklad zlato, striebro alebo ortuť.

Okrem fyzickej premeny kovov sa alchýmia snažila aj o premenu "seba". Alchymisti verili, že proces premeny základných kovov na ušľachtilé je metaforou procesu duchovnej premeny, v ktorej sa jednotlivec snaží očistiť a pozdvihnúť svoju dušu.

lupa-alchemy.jpg

Alchýmia bola teda chápaná ako cesta k duchovnému osvieteniu a dosiahnutiu božského poznania.

Každý, kto sa raz začne zaujímať o spiritualitu a zotrvá vo svojom hľadaní sa k alchýmii istým spôsobom dopracuje. Duchovná cesta je totiž cestou sebapoznania a skutočného náhľadu do svojho vnútra.

Pri tomto hľadaní nás naše vnútorné vedenie, či akýsi kompas nasmeruje nielen k správnej literatúre ale aj k istému pochopeniu, či univerzálnej múdrosti o tom, čo sa s nami na našej ceste práve deje.

"Jasnosť" pochopenia vecí sa zjaví vo chvíľach ticha a v bezmyšlienkových stavoch. Sú to meditatívne chvíle, keď náš mozog akoby dostane "reset". Nastáva vedomý nádych a výdych, pozorovanie seba a vôľa nechať sa viesť.

jung-alchemy.jpg

 

Počas posledných tridsiatich rokov svojho života sa alchýmiou zaoberal aj majster Carl Gustav Jung a stala sa jeho inšpiráciou v oblasti skúmania hlbinnej psychológie. V alchýmii našiel obrazy a myšlienky, ktoré jedinečne zapadali do jeho vnímania psychologického života, a ktoré potvrdili jeho názory na spontánnu aktivitu a smerovanie nevedomia.

 

"Alchýmia je umením transformácie."

 

"V alchýmii je význam vždy skrytý pod povrchom."  

C. G. Jung

 

Sedem stupňov procesu sebarealizácie a duchovného znovuzrodenia

Alchýmia sa spája s myšlienkou kameňa mudrcov. V egyptskej alchýmii, ktorá sa zdá byť jednou z najstarších, alchymisti verili, že pre úspech transmutačnej operácie je tento kameň (nazývaný aj ako tinktúra alebo prášok) nevyhnutnou látkou.

Aplikáciou alebo primiešaním tejto látky, často nazývanej „prášok projekcie“, môže byť akýkoľvek kov premenený na zlato alebo striebro.

Starovekí Číňania verili, že zlato je nesmrteľné, a že keď sa vstrebe do ľudského tela, dokáže ho urobiť nesmrteľným. Mystická hodnota zlata je teda ponímaná ako "elixír života".

Existuje mnoho zaujímavých správ o úspešných alchymistických operáciách s kameňom mudrcov, ale väčšina študentov v odbore usúdila, že vykonaná veľká práca bola skôr osobnou a duchovnou transformáciou než nejakým chemickým zázrakom. Úzke spojenie myšlienok kameňa mudrcov s elixírom života tento názor podporujú.

Aké sú teda stupne duchovnej alchýmie?

alchymista.jpg

Kalcinácia

Prvá fáza duchovnej alchýmie je známa aj ako čierna fáza. Čierna farba predstavuje chaos a to, čo je skryté pod povrchom. Je to materiál nevedomia.

V tejto fáze je potrebné "zlomiť" naše ego, pochybnosti o sebe, sabotujúce správanie a pýchu, aby sme sa mohli znova pripojiť k svojmu prirodzenému stavu bytia.

Kalcinácia tiež znamená spálenie všetkých vecí, ktoré nám už neslúžia. Sme očistení ohňom a mŕtve časti nás samých zhoreli. Táto fáza sa nazýva aj "Temnou nocou duše".

 

"Alchymista vie, že skutočná transformácia si vyžaduje obeť."

Paulo Coelho

1.jpg

Rozpustenie

Druhá fáza duchovnej alchýmie je procesom rozpustenie popola vo vode. Voda by sa dala interpretovať ako symbol pre nevedomie, ktoré obsahuje skryté časti nás samých, ktorých sa bojíme a doteraz neboli preskúmané. Rozpustenie možno chápať ako štádium, v ktorom sa oslobodzujeme od nášho neautentického a nadobudnutého pocitu identity.

V tomto kroku je potrebné urobiť krok späť, pozorovať samých seba, pozitívne aj negatívne vlastnosti, a nedovoliť si založiť svoj pocit bytia na žiadnej z nich.

V chémii sa tento proces rozpúšťania týka pevného materiálu, ako je soľ rozpustená vo vode.  V Jungových termínoch sa to chápe ako rozpustenie ega.

Keďže táto fáza rozpúšťania má v sebe symbol vody, je tiež spojená s intenzívnymi emóciami, pretože voda často symbolizuje rezervoár emócií, ktoré v sebe nosíme. Táto fáza teda zahŕňa výstup emócií z traumatických udalostí, ktoré sme potlačili v našej psychike.

Fáza rozpustenia môže byť veľmi katarzným krokom, keď sa oslobodíme od minulých bolestivých skúseností.

 

"V alchýmii sa učíme, že najväčšie premeny sa dejú prostredníctvom vnútornej práce.“  

C. G. Jung

2.jpg

Separácia

V tomto stupni sa zo zvyšku zmesi extrahuje čistá esencia. Prvé dve etapy boli spojené s ohňom a vodou, separácia súvisí s elementom vzduchu.

V duchovnom zmysle to možno chápať ako oddelenie od svojich zvyčajných myšlienkových procesov alebo emocionálnych spúšťacích reakcií, aby sme oddelili svoju podstatu od našej nadobudnutej osobnosti.

V tejto fáze je potrebné vedieť oddeliť naše autentické myšlienky a emócií od myšlienok, ktoré sme v sebe mali naučené a zakorenené. To nám umožní vidieť samých seba jasnejšie a ponoriť sa hlbšie do práce s našim tieňom.

Odlúčenie je veľmi oslobodzujúce štádium, kde sa môžeme oslobodiť od odporu voči sebe a ostatným. Je to akési oslobodenie od negatívnych emócií. Tým si môžeme uvedomiť svoje skutočné pocity a napojiť sa na naše vyššie " Ja".

 

"Alchýmia je cesta integrácie tieňa a objatia svetla."

Paul Coelho

4.jpg

Konjunkcia

Konjunkcia je procesom kombinovania prvkov z predchádzajúcich troch etáp. V istom zmysle vidíme, čo v nás ešte zostáva a čo má hodnotu. Následne potom začneme tieto prvky kombinovať, aby sme vytvorili svoje autentické ja.

Po prvých troch stupňoch čistenia ohňom, vodou a vzduchom sa naše rôznorodé živly spájajú so živlom zeme. Začína sa proces stelesnenia, keď sa duch začína materializovať.

V tomto procese treba umožniť, aby naše nevedomé myšlienky vyšli na povrch, a potom ich začať vedome pozorovať.

Polarity sa v tomto procese prestávajú dostávať do konfliktu a spájajú sa ako muž a žena, telo a duša, duch a hmota. Nastáva harmónia.

Atribúty typicky spojené so ženskými, ako je intuícia a emócie sa zjednocujú s atribútmi bežne spojenými s mužskými, ako je intelekt a logika.

 

"Alchýmia je umenie nájsť v sebe skryté poklady."

 Hermes Trismegistus

 

5.jpg

Fermentácia

Piaty stupeň fermentácie sa opisuje ako úpadok svojho starého ja a znovuzrodenie svojho pravého ja. Prvé štyri fázy zahŕňali odloženie nášho starého, neautentického ja a spojenie autentických prvkov v nás. V tejto fáze však zahliadneme rafinovanejšie, autentickejšie ja. Toto štádium možno prirovnať k znovuzrodeniu fénixa z popola.

Táto fáza je teda procesom zániku a znovuzrodenia. Je to aj smrť našich starých myšlienok, vzorov a presvedčení, ako aj počiatočné štádiá zrodenia nášho najvyššieho ja, prostredníctvom vnútorného pokoja, ticha a introspekcie.

Zánik, takzvané "hnitie", môže byť náročnou fázou, pretože zahŕňa silné pocity depresie alebo zúfalstva. Nastáva strach zo straty identity, ktorá je spojená s naším starým ja.

So znovuzrodením však zároveň nastáva "spiritualizácia", ktorá medzitým poskytuje veľkú úľavu, keď začíname vidieť svet novým a jasnejším spôsobom. 

 

"Alchýmia je cesta premeny nečistôt našich životov na zlato našich duší."

Terence McKenna

alchymia-zlato.jpg

Destilácia

Fáza destilácie je fázou, keď sú odstránené všetky nečistoty a nezostáva nič iné ako esencia. V chémii destilácia zahŕňa varenie a kondenzáciu na oddelenie zložiek a bežne sa používa pri odsoľovaní. Kvapalina sa varí, kým sa neodparí, a keď para kondenzuje, z hmoty sa uvoľňuje esencia.

Ak sa tak stane, táto úroveň úroveň očisty nás akoby žiada hľadať vnútorný pokoj vo všednosti každodenného života. Toto štádium je známe aj ako stav osvietenia.

C. G Jung túto fázu nazval integráciou akýchkoľvek tieňových aspektov s našim rýdzim "ja". Je to destilácia autentického "ja" a predstavuje postup vo vedomí, keď je naša základná identita oslobodená od akýchkoľvek nižších prvkov.

V tomto štádiu ego prestalo dominovať v správaní. Začíname počuť hlas našej duše. Všetky vedomé a nevedomé aspekty vlastného "ja" sú v rovnováhe.

 

"Alchýmia je umenie vyrovnávania energií vesmíru."

Paul Coelho

7.jpg

Koagulácia

Posledným stupňom je koagulácia, ktorá je procesom tuhnutia, pri ktorom sa bytostné ja stáva celistvým. Koagulácia sa týka procesu, pri ktorom kvapalina, zvyčajne krv, stuhne. Vzniká vtedy, keď sa z rany vytvoria chrasty. Tento proces teda možno prirovnať k zahojeniu rany, keď sa cítime byť nezávislí a úplní.

Koagulácia zahŕňa úplné zjednotenie polarít: ducha a hmoty, tela a duše, mužského a ženského, aby vytvorili jeden celok. V tejto záverečnej fáze sa objavuje vyššie ja človeka a možno to prirovnať k bodu, keď zlato chladne a tuhne.

V tomto stave zisťujeme, že vesmír nie je oddelený od vnútornej mysle alebo duchovnej reality, ale je skôr jej odrazom. Čo si myslíme, to tvoríme.

 

"V alchýmii sa učíme, že každý prvok obsahuje semeno svojho opaku."

Carl Jung

priroda-a-jednota.jpg

Krásnu cestu do seba a spojenie so svetom prajem!

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>