Choď na obsah Choď na menu
 


DMT a mozog

Ayahuasca, šamani či cesta do Amazonského pralesa. Spirituálne výlety a cesta k osvieteniu sa dnes stávajú trendom. Čo je za tým?

article preview

Spiritualita, osvietenie, liečenie alebo cesta za sebapoznaním. Či už ľudia hľadajú úľavu od svojich problémov, poznanie, alebo návrat k prírode, často podnikajú aj dlhé cesty aby sa "našli". 

Jednou z takýchto ciest je aj cesta za Šamanmi do miest obklopených nádhernou prírodou, ktorú svet ešte nestihol skántriť. Schválne som napísala "nestihol" pretože s vlnou trendov, ktoré neobišli ani duchovnú oblasť sa už aj toto začína meniť. Preto by som sa rada vyjadrila i k tejto téme, a priložila i svoje osobné skúsenosti pri spoznávaní alebo uvedomovaní si toho, kto som.

Šamani a magický nápoj

Zrejme ste už počuli o spôsobe liečenia, či zážitkoch v súvislosti s požitím špeciálne namiešaného nápoja v prostredí Amazonských pralesov. Ide o nápoj nazvaný Ayahuasca, ktorý je vyrobený zo zložiek spôsobujúcich halucinácie. 

Tieto halucinácie spôsobuje látka dimetyltryptamín (DMT), ktorá sa prirodzene vyskytuje v rastline, z ktorej sa nápoj pripravuje. Po vypití nápoja sa okrem halucinácii (ktoré sa u každého líšia) telo začne detoxikovať. Tento proces trvá niekoľko hodín, a je potrebné pred užitím dodržať určitú úpravu stravy. 

Počas pôsobenia nápoja je potrebné, aby na vás dozerali ľudia, ktorí s danou látkou majú skúsenosti a zakročia, ak treba. Niektorým ľuďom môže byť totiž dosť nepríjemne, či už po fyzickej, alebo mentálnej stránke, a tak isto môžu nastať stavy ohrozujúce život. Ľuďom s ochorením srdca alebo s narcistickou poruchou osobnosti sa ayahuasca neodporúča vôbec. Preto to netreba brať na ľahkú váhu! Určite zaváži aj na tom, s akým nastavením, a s akými ľuďmi do toho idete. Už sa objavilo aj kopec podvodníkov, ktorí vám môžu podať kdečo.

Osobne som stretla ľudí, ktorí ayahuascu požili a popísali mi, ako im to na istý čas zmenilo pohľad na svet. Popíšem prípady dva, kde každý z testujúcich žije úplne rozdielnym spôsobom života. 

Mladíkovi, ktorý i pred požitím obľuboval pobyt v prírode to pomohlo "dostať" sa z nešťastného rozchodu, pozrieť sa na veci inak, naučiť sa mať ešte viac rád i byť chápavým a vnímavým voči svojmu okoliu. Tento muž žije dodnes v spojení s prírodou a jeho práca či vzťahy s ľuďmi o tom dokazujú svoje.

Iný muž, orientovaný na materiálne veci a s menej chápavým postojom k iným sa po požití taktiež začal pozerať na svet okolo seba inak, po čase sa však vrátil ku svojmu predošlému spôsobu života.

Rozdiel bol aj v tom, kde testujúci daný nápoj požili. Prvý mladík sa na cestu za sebapoznaním vydal až do Amazonského pralesa, kde sa počas požitia a účinkov nachádzal uprostred prírody. Ten druhý nápoj požil v Amsterdame a účinky sa dostavili v miestnosti spolu s inými testujúcimi.

 

V čom môže pomôcť užitie nápoja Ayahuasca?

Ľudia zvyčajne túto formu "liečenia" vyhľadajú potom, keď majú veľké psychické problémy a nič im nepomáha. Iní hľadajú spôsob ako sa dostať k iným stavom "vedomia" či mylnú predstavu o rýchlej ceste k "osvieteniu".

V prípade cesty, ktorú ľudia podniknú kvôli liečeniu a s dobrým úmyslom niečo zmeniť, je to úplne pochopiteľné. Ak však niekto takúto cestu podniká zo sebeckých dôvodov, aby dosiahol klamlivý pocit poznania, zostane sklamaný.

Poznám i prípad, kde sa práve pre takýto čisto "turistický úlet" zázrak nekonal. Účinky sa nedostavili a ak hej, veľmi rýchlo aj pominuli. Nuž príroda sa oklamať nedá.

DMT je látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v mozgu

Dimetyltryptamín je látka, ktorá sa nachádza vo veľkých množstvách v rastlinách a v stopových množstvách i v ľudskom tele. Túto látku vylučuje epifýza zvaná aj šišinka - tretie oko. To, koľko danej látky sa v mozgu vylúči, záleží aj od stravy a životosprávy. Pri správnej technike dýchania sa telo dokáže uvoľniť, a spoločne s okysličením mozgu nastávajú zmeny stavu vedomia, podobné tým pri požití ayahuascy (hoci nie až tak intenzívne).

woman-3509143_640.jpg

Už staroveké kultúry poznali zmeny stavu vedomia pomocou DMT

Starovekí Egypťania chápali, že tmavá miestnosť a kontemplatívny stav mysle, môžu vyvolať tvorbu DMT spolu s ďalšími látkami, ako je ayahuasca alebo „magické“ huby. Dokonca aj strom Akácia. Stačí aj meditácia v tmavej miestnosti, bez pomoci exogénnych látok.

Tmavá miestnosť totiž pomáha mozgu vytvárať melatonín a serotonín, ktoré sú prekurzormi DMT. Keď hladiny DMT dosiahnu 25 mg, začneme mať veľmi odlišnú skúsenosť s realitou – niekto ich môže nazvať predchodcami psychedelického zážitku.

Keď DMT dosiahne ešte vyššiu úroveň v mozgu, ľudia hlásia, že vidia duchov, anjelov a stretávajú sa s predkami. Tieto stavy sú pravdepodobne vyvolané niekoľkými endogénnymi látkami (čo znamená mozgovými chemikáliami, ktoré si sami vyrábame).

Niektoré dýchacie techniky, ako aj diéty tiež prirodzene zvyšujú DMT. Mnoho jogínskych tradícií sa zameriava na spomalenie dychu a učí sa, že môžete znížiť rýchlosť dýchania na štyri dychy za minútu, mozog začne následne vytvárať DMT.

Okrem toho, pozitívne účinky správneho dýchania na ľudské zdravie sú vedecky podložené.

Iné vedecké štúdie dokazujú, že DMT sa v mozgu vylučuje aj pri zážitkoch, ktoré sú blízke smrti, či po stresovej záťaži. 

A je pre mňa ľahké tomu uveriť, pretože sa mi stalo podobné!

Moja osobná skúsenosť

V roku 2009 som sa odsťahovala do Nemecka. Zmena prostredia, opustenie blízkej rodiny a kamarátov, odchod z práce pre mňa znamenali obrovskú zmenu. Zažívala som niečo ako kultúrny šok a dostavil sa i tlak samej na seba, aby som sa v cudzej krajine uplatnila. 

Nastali chvíle, keď mi naozaj nebolo ľahko. Jeden večer, keď som si uľahla do postele s pocitom "vyhorenia" sa mi tesne pred fázou upadnutia do hlbokého spánku zjavila mandala. Videla som ju tak jasne, akoby som sa dívala na sakrálnu vitráž. Žiarila červeno žltými farbami, až mi to vyrazilo dych. Zľakla som sa, že mi snáď preskočilo!

img_20190712_165302-----kopia.jpgimg_20220604_202022.jpg

Môj život však odvtedy nabral úplne iný smer. Dnes už neriešim, čo som vtedy videla, dôležité je, že všetko čo v tomto blogu zdieľam je následok môjho poznania.

Začala som sa intenzívne venovať meditovaniu a fyzickej aktivite. Meditovala som skoro ráno, ešte počas tmy, keď bolo všade ticho. U mňa to funguje tak, že si aj dnes pri meditácii púšťam binaurálnu hudbu.

Pri úprave jedálnička, zotrvaní v meditácii dnes moje telo citlivo reaguje na stav relaxu. Cítim, ako v ňom prúdi energia. Je točivá, z ľava do prava a z prava do ľava. Strieda sa to. Často sa mi stane, že pri spievaní mantier mávam jednu ruku studenú a druhú teplú. So správnym dýchaním mávam zmenené stavy vedomia. Cítim ľahkosť a šťastie. 

Zažívala som i vízie alebo nazvite to "halucinácie" duchovnej geometrie, alebo vidinu hmyzu, či pocit premiestnenia sa akoby do iných dimenzií. Vtedy som o ayahuasce netušila vôbec nič! Keď som potom počúvala výpovede ľudí, ktoré mali zážitky podobné tým mojim, pousmiala som sa...

Dnes už ma vedie intuícia. Často vycítim niektoré veci skôr, ako sa stanú. Je to hlavne o schopnosti vnímať okolie. Koniec koncov i práca, ku ktorej som sa dostala, nebola náhodou. Musím však povedať, že mám k tomu všetkému pokoru a viem, že život je nepretržité štúdium a práca na sebe. Takže vidíte, naozaj netreba chodiť tak ďaleko. Všetko to máme v sebe!

Môj názor na cestu pri spoznávaní seba samého

Nie je dôležité akou cestou kráčate, určite tam raz dôjdete. My všetci. Každá cesta je individuálna. Ak sa rozhodnete vypiť čarovný nápoj, neberte to prosím ako "rekreačnú záležitosť" či rýchlu cestu k osvieteniu, lebo budete sklamaní. Pozerajte na prírodu s rešpektom, a ona vám potom vydá svoje tajomstvá.

  • Ak sa z takejto cesty vrátite domov, pokračujte vo svojom rozvoji.
  • Žiadna ayahuasca nemá takú silu pretvoriť vás navždy, ak so sebou nič nerobíte.
  • Múdrosť existencie a jej schopnosti by sa nemali využívať zlým spôsobom.
  • Ak ubližujete a zneužívate prírodu, robíte tak sebe - nám všetkým.

Vaša Matka Zem

PS: ak sa chcete dozvedieť viac o ayahuasce, DMT a ich účinkoch, prikladám link na odborný článok, a druhý článok.

prikladám i zopár fotiek môjho veľmi blízkeho kamaráta Elvina, ktorý pochádza z mesta Cusco v Peru.

img-20230114-wa0006.jpgimg-20230114-wa0007.jpgimg-20230114-wa0001.jpg

img-20230114-wa0002.jpgimg-20230114-wa0000.jpgimg-20230114-wa0003.jpg

Takže starajte sa o seba, správne dýchajte, meditujte, trávte čas v prírode, ak môžete. Hasta luego!

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>