Choď na obsah Choď na menu
 


Pavúk a jeho sieť

Pavúk fascinuje svojim umením tkania. Dá sa od neho veľa naučiť. Sieť a pavúk majú v spirituálnom svete krásny význam.

article preview

Keď som prázdninovala u starých rodičov, túlala som sa s kamarátmi po všelijakých miestach. Hrávali sme sa vonku i v pivniciach. Lozili sme po stromoch a škriabali sa po múroch. Natrafili sme pritom na všelijaký hmyz, ktorý nás fascinoval. Pred pavúkmi som vždy mávala rešpekt.

Pamätám si najmä kosce (Opiliones), križiaky (Araneus diadematus) či kútniky domové (Tegenaria domestica), ktoré vo mne vyvolávali strach. A od vtedy, čo mi jeden spadol na tvár som k nim dostala odpor a nevedela sa k nim priblížiť. Ťahalo sa to so mnou roky, pokým sa môj pohľad na ne zmenil.

Navštívil ma pavúk

Hovorí sa, že v človeku zostane v pamäti skrytých veľa vecí. Často sa môžu vynoriť vo chvíľach, v ktorých by sme to nečakali. Tak to bolo i s mojimi spomienkami, skrytými túžbami, strachmi, či smutnými momentmi, ktoré som si nechcela pamätať, ale zostali vo mne niekde uložené. Vyplavili sa na povrch počas vnútornej očisty, ktorou som prechádzala v období obrovských zmien. Mnohé z nich sa premietali predo mnou ako vízie.

Stávalo sa mi to hlavne vo fáze zaspávania alebo prebúdzania. Je to presne ten zlom, keď ešte nespíte alebo nie ste úplne prebudení avšak už (alebo ešte) vnímate okolie tesne pred tým ako upadnete do spánku alebo sa prebúdzate. V odborných termínoch sa tieto fázy nazývajú ako hypnagógia a hypnopompia.

Došlo to až tak ďaleko, že som si tento stav naplno uvedomila a dokázala ho ovládať.  Pokúsila som sa detailne sústrediť na to, čo sa predo mnou ukazuje. Často to boli geometrické tvary, ktoré sa poskladali do kvetu. No zjavoval sa mi aj obrovský pavúk, ktorý mi pri poslednej návšteve sedel na hlave. Môj odpor k nim sa odvtedy vytratil, pretože tá vízia bola na počudovanie príjemná. 

Úplne detailne sa mi napríklad od vtedy v tejto fáze objavuje pavúk Sicarius hahni, ktorý sa rád zahrabáva do piesku a netká žiadnu sieť. Svoju korisť uloví tak, že vyskočí na ňu zo svojho úkrytu. Zjavenie tohto pavúka vyzerá tak, akoby som sledovala dokumentárny film o hmyze. A vlastne aj tá vízia ma doviedla k tomu aby som zistila, čo je to za druh.

Začala som sa teda viac zaoberať významom symbolov a totemov. Podnietili vo mne kreativitu a vďaka nim som sa učila chápať, aký význam môžu mať v mojom živote a v tom, čím som prechádzala.

pavuk.jpg

 

„Symboly snov sú základnými nositeľmi správ od inštinktívnych do racionálnych častí ľudskej mysle a ich interpretácia obohacuje chudobu vedomia, aby sa znovu naučilo rozumieť zabudnutej reči inštinktov.“

Carl Gustav Jung

 

Pavúk a tkanie siete

Na pavúky sa dnes dívam s obdivom. Od pavúkov sa dá veľa naučiť! Spôsob, akým vytvárajú svoje dokonalé siete, neviditeľné a predsa tak pevné.

Pavúky používajú rôzne typy žliaz na výrobu rôznych vlákien a niektoré pavúky sú schopné počas svojho života vyprodukovať až niekoľko ich druhov. Ak je pavučina zničená, pavúk ju recykluje a utká nanovo.  Učí sa zo svojich negatívnych skúseností a využíva ich vo svoj prospech.

Duchovnou lekciou pavúka je udržiavanie rovnováhy medzi minulosťou a budúcnosťou, mužským a ženským, duchovným a fyzickým. Učí nás, že všetko, čo teraz robíme a zažívame, je tkaním toho, s čím sa stretneme v budúcnosti.

Pripomína nám, že svet je utkaný okolo nás a my sme stredom nášho vlastného sveta!

Pavúk a had sú si v symbolike nápadne podobní. Na freudovskej úrovni pavúk stelesňuje ženu. Je tou tvorivou silou, ktorá vytvára vzory života a osudu.

Pavúk je často spojovaný aj so slovami a komunikáciou. Prepožičiava ľuďom a veciam moc kúzliť. Tkaním získava určitý prvok kontroly. 

Tantra a Buddhizmus

Sanskrtské slovo „Tantra“ pochádza zo slovného koreňa tan, čo znamená „tkať“ alebo „skladať“, a vzťahuje sa na typ inštruktážneho textu, ktorý je často písaný ako dialóg medzi bohom a bohyňou. Tantra zahŕňa rôzne rituály na vyvolanie jedného z mnohých všemocných tantrických božstiev, a to aj prostredníctvom vizualizácií a jogy.

V súčasnom, modernom svete sa slovo "Tantra" začalo chápať len ako sexuálna náuka, avšak esenciou pravej Tantry je umenie žiť naplno vo svojej čistej podstate.

Je to náuka o ovládnutí ega. Zahŕňa lásku k svojmu telu, srdcu, mysli a duši.

Každá prax, ktorú robíme si vyžaduje celú našu bytosť. Mali by sme ju vykonávať srdcom, zmyslami a užívať si ju. Ak to tak robíme, sme v harmónii a získavame zo svojich aktivít „pozitívnu energiu“. Naša citlivosť sa zvyšuje.

Ak sme v harmónii sami so sebou, potom sa láska stane súcitom s celým svetom a inými bytosťami. Ide o prácu na našej vlastnej „čistote“.

Je to umenie o dávaní a prijímaní. Tantra nás nabáda ísť do nášho najhlbšieho ja, aby sme spoznali našu temnotu i svetlo  a naučili sa milovať naše pravé ja bez posudzovania. Vtedy dosahujeme rovnováhu :) Zároveň sa učíme naplno pochopiť svojho partnera a prehlbujeme vzájomnú intimitu vzťahu.

tantra-1.jpgtantra_2.jpg

(tantrické texty a yab-yum)

Posolstvo pavúka

Symboly, ak sú pochopené správne, sú jemné správy z vesmíru okolo nás, ktoré nás učia a vedú na našich cestách. Na pochopenie správ nepotrebujeme racionálny systém a interpretácie. Existuje sieť, ktorá každého z nás spája so všetkým, čo je.

Starí ľudia uctievali sieť nadovšetko. Bohyňu mesiaca uctievali ako tkáčku osudu, obrovského pavúka sediaceho v strede vesmíru, ktorý ho tvorí zo svojho stredu tým, že vysiela vlákna zo svojho brucha.

Žena - šaman a ako pavúk, ktorý vytvára sieť sa musí naučiť viesť z lona. Aby presunula svoju pozornosť z hlavy na brucho, z mysle do tela, musí sa naučiť čítať signály a dôverovať im. Inak si nikdy nebude istá rozdielom medzi svojou intuíciou a ustráchaným hlasom v jej hlave, ktorý jej hovorí, aby bola opatrná a prestala pokračovať.

Musí sa naučiť ako potvrdiť svoje intuitívne vnemy, kedy má byť učiteľom alebo sprievodcom. V tom jej pomáha synchronicita. Je to cesta stabilného pozorovania a jej reakcie na malé správy, ktoré každý deň prichádzajú z prostredia. Sú to pocity v tele, stretnutia a udalosti, ktoré sa dejú vo vonkajšom svete. Je to spôsob, akým sa veci zoraďujú v lineárny čas. Sú to všetky malé zázraky.

(z knihy: Shakti woman/Feeling Our Fire, Healing Our World)

A teda takto som si symbol pavúka a svoje vedomosti so skúsenosťami spojila dohromady. Dáva mi to všetko nádherný význam. 

Ak teda svoje životy tkáme s rovnováhou a múdrosťou pavúka, naučíme sa ťažiť z našich minulých, chybných krokov. Trpezlivosť pavúka je tiež ohromným príkladom. Na tkanie siete je potrebná výdrž a precíznosť, ktorá sa určite vyplatí :)

 

"Tantra zahŕňa radikálnu zmenu, zmenu stavov vedomia."

Frederick Lenz

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>