Choď na obsah Choď na menu
 


Liečivá sila byliniek

Ajurvéda je staroveký indický liečebný systém, ktorý sa zameriava na rovnováhu mysle, tela a duše.

article preview

Stres sa v dnešnom svete žiaľ stáva našim každodenným spoločníkom. Zatiaľ čo každý reaguje na stres a úzkosť inak, dlhodobé odolávanie stresu môže mať výrazne negatívny vplyv na fyzické aj duševné zdravie. Môže to zájsť až tak ďaleko, že liečba stresu a úzkosti si časom vyžiada terapiu až antidepresíva. 

Našťastie existuje veľmi veľa byliniek, z ktorých sa dá pripraviť čaj, a ktoré môžu mať prekvapivo efektívny účinok pre ľudí trpiacimi stresom a úzkosťou. Upokojujúca šálka čaju dokáže často výrazne prispieť k podpore celkového zdravia a pohody. Už len samotná príprava čaju a spôsob akým si ho naservírujete môže mať relaxačný účinok. Či už si ho pripravujete ráno aby ste zvládli náročný deň, alebo si ho vychutnáte večer pred spaním, venujte mi svoju pozornosť. Z toho dôvodu si pripravte ak môžete - sypaný čaj. Nie ten z vrecúška! 

Ajurvéda a bylinky

Ajurvéda je tradičný holistický prístup k medicíne, ktorý pochádza z Indie. Tento systém prisady-do-cajov.jpg podporuje duševnú, fyzickú a duchovnú pohodu prostredníctvom cvičenia, stravy a iných zmien životného štýlu. 

Ajurvéda klasifikuje osobnosti do troch rôznych kategórií alebo dóš ako sú, Pitta, Kapha a Váta. Každý z nás má v sebe zmes všetkých troch dóš, ale jedna dóša vždy dominuje nad ostatnými dvoma.

  • Osobnosti typu Pitta sú ako oheň. Dokážu sa rýchlo nahnevať. Majú dobré trávenie a ťažko znášajú pocity hladu. Niekedy môžu mať problémy s pleťou. Bývajú veľmi spoločenskí a veselí. Ľudia sa v ich prítomnosti cítia dobre. 
  • Kapha (voda) typ človeka je so sebou spokojný. Má vyrovnanú, pokojnú povahu a robí dobré rozhodnutia. Pohybuje sa pomaly a uvoľnene.
  • Typ osobnosti Váta je podobný ako vietor. Ľudia s týmto typom osobnosti sú štíhli, šľachovití, veľmi aktívni a nepokojní. Ich myseľ má tendenciu blúdiť presne ako vietor. Nedokážu dlho sedieť a sústrediť sa na konkrétnu vec. Vždy sú rozrušení. Tento typ osobnosti trpí nedostatkom spánku, zle sa stravuje a zvyčajne máva zlé trávenie.

Bylinky, z ktorých sa v ajurvéde pripravujú tradičné čaje dokážu pomôcť pri vyrovnávaní dóš v tele. Ajurvédske čaje sú namiešané z rôznych bylín a korenín pre každý typ osobitne. Pitie čajov pomáha detoxikovať telo a napomáha ochraňovať zdravie, pohodu a vitalitu. 

Čaje sa zvyčajne pripravujú tak, že sa povaria vo vode zhruba od 3 do 10 minút. Následne sa scedia a ochutia podľa potreby medom alebo citrónom. Záleží od typu.

Adaptogénne rastliny

Najčastejšími a dôležitými zložkami ajurvédy sú adaptogény. Sú to bylinky a korienky so schopnosťou prirodzene znižovať stres. Adaptogény pomáhajú telu ľahšie sa prispôsobiť ročným obdobiam, stresovým situáciám alebo udalostiam. 

Poznáme niekoľko druhov rastlín s adaptogénnymi účinkami, z ktorých sa v ajurvéde pripravujú čaje:

posvatna_bazalka.jpg

Tulsi alebo svätá bazalka, je široko používaný adaptogén, ktorý má príchuť podobnú bazalke známej v našich končinách. Napomáha pri chronických chorobách súvisiacich so životným štýlom, vrátane psychického stresu, cukrovky a metabolického syndrómu. Okrem toho obsahuje vitamíny A a C, zinok, železo, vápnik a chlorofyl (známy pre svoje antioxidačné účinky).

ashwagandha.jpg

Ashwagandha alebo indický ženšen je najpopulárnejším adaptogénom v ajurvéde používaným na liečbu stresu a zvýšenie potencie. Výskum preukázal, že môže byť užitočný pri neurodegeneratívnych ochoreniach, ako je Parkinsonova, Huntingtonova a Alzheimerova choroba. Okrem toho napomáha pri znižovaní krvného tlaku a podporuje imunitu.

bacopa_bylina.jpg

Brahmi znamená „to, čo dáva najvyššie poznanie“ Bylina má dlhú a trvalú históriu v ajurvédskej medicíne, kde sa už mnoho storočí používa na zostrenie intelektu a zmiernenie mentálnych deficitov. Ajurvédski mudrci odhalili účinky rastliny pri podpore intelektu, dlhovekosti, omladzovaní nervového systému, sile (najmä mysle) a životnej energii.

Čaj z Brahmi chutí dobre s medom a mliekom. Veľmi dobre ochladzuje typ Pitta a je vhodné ho piť pred meditáciou na ukľudnenie.

neem_rastlina.jpg

Neem (zederach indický), známy ako Nimba. Čaj z jeho lístkov má horkú chuť, podobnú zelenému čaju. Obsahuje vitamíny A, C a E, ako aj minerály ako horčík, zinok a železo. Okrem týchto živín poskytuje aj esenciálne mastné kyseliny. Štúdie ukazujú, že môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi a poskytnúť výživu pokožke, zubom a pečeni. 

Jeho účinky na pokožku mám vyskúšané, odporúčam ho piť trochu dlhšie a každý deň. 

Zdravotné prínosy pitia ajurvédskych čajov sú ohromné a siahajú od podpory chudnutia, liečenia tráviacich ťažkostí, vylepšenia pokožky, detoxikácie tela a zlepšovania kvality života. 

A keďže v našich telách sa často prekrýva viac ako jedna dóša, je dobré piť čaje s viacerými ajurvédskymi ingredienciami. Pri harmonizovaní dóš a ochucovaní čajov sa často využívajú aj koreniny ako sú: sladké drievko, škorica, čierne korenie, kardamón alebo kurkuma. Takto okorenené čaje vedia krásne zahriať i v zimnom počasí. Okrem vyváženia dóš má pitie čajov aj mnoho ďalších zdravotných výhod.

 

Takže prečo to nevyskúšať ešte dnes? smiley Na zdravie!

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>