Choď na obsah Choď na menu
 


Napojenie sa na elementy prírody

Teória piatich elementov sa spomína už v starovekých gréckych, japonských či babylonských tradíciách. Ako s nami súvisí?

article preview

V prírode existuje päť základných elementov. Sú to: zem, voda, oheň, vzduch a éter. Všetko v prírode sa skladá z týchto piatich prvkov. Spoločne s týmito piatimi prvkami prírody je prepojené i naše telo, ktoré je súčasťou celého stvorenia. 

Dá sa povedať, že celé naše zdravie a systém tela je ovplyvnený tým, v akej rovnováhe sme s týmito prvkami. Znalosť týchto piatich prvkov nám pomáha pochopiť nielen zákony prírody, ale aj samých seba. Zdrojom mnohých chronických chorôb je totiž často výsledkom ich nerovnováhy. 

Každý z piatich prvkov predstavuje iný stav hmoty. Všetko pevné v prírode patrí do kategórie Zeme. 

Voda zahŕňa všetko, čo je v kvapalnej forme a vzduch zase všetko to, čo je v plynnej.

Základná myšlienka a vlastnosti týchto prvkov prírody zostávajú rovnaké v každej kultúre a tradícii. Ich chápanie je často hlboko späté s miestnou mytológiou a náboženstvom. Preto sa tieto prvky tiež niekedy zosobňujú aj ako božstvá.

Avšak bez ohľadu na popularitu týchto prvkov treba spomenúť, že moderná veda nepodporuje myšlienku piatich prírodných prvkov ako základov stvorenia našej planéty. Veda sa v tomto smere skôr odráža od atómovej teórie. Podľa tejto teórie sa všetky veci v našom vesmíre skladajú z malých podjednotiek nazývaných atómy.

Bez ohľadu na túto teóriu, tieto prvky majú v jóge a ajurvéde prvoradú pozíciu, a považujú sa za základy pre získanie kontroly nad svojím telom a mysľou.

Element Zeme

Pokoj a uvoľnenie sú dve slová, ktoré sa spájajú s prvkom zeme. Zem riadi energiu kostí, svalov a tkanív.  Zem má tiež dôležitú úlohu pri zápaloch a infekciách. Zosúladenie sa s týmto prvkom tiež pomáha udržať ego pod kontrolou.

Nerovnováha elementu Zeme sa prejavuje ako celková telesná slabosť, úbytok kostnej hmoty, obezita, cholesterol, rýchle chudnutie a opätovné priberanie na váhe s bolesťami svalov.

 

"Zabudnúť, ako kopať zem a starať sa o pôdu, znamená zabudnúť na seba."

 Mahátma Gándhí

soil.jpg

Ako sa znovu prepojiť so Zemou?

Skúste vo svojom srdci cítiť vďačnosť za jej existenciu, pretože podporuje toľko rôznych foriem života. Dotýkať sa zeme čelom je skvelý spôsob, ako sa "cítiť uzemnení" a vďační. Sústreďte sa na hlboké dýchanie. Nie nadarmo sa moslimovia pri modlení dotýkajú čelom zeme.

Dotýkanie sa zeme nohami nám však tiež pomáha sa prepojiť s Matkou Zem. Ak môžete, prejdite sa bosí po tráve a preciťujte toto prepojenie.

Výborne pomáha aj cvičenie jogy, bojového umenia alebo inej formy cvičenia.

 

„Je zázrakom kráčať po zelenej zemi, prebývať hlboko v prítomnom okamihu a cítiť sa skutočne nažive. “

 Thich Nhat Hanh

 

Element Vody

Prvok vody je definovaný svojou schopnosťou prúdiť, prispôsobovať sa a spájať látky dohromady. Má jedinečné liečivé vlastnosti, ktoré vyživujú a udržiavajú ľudské telo. Voda reguluje krv a iné fyziologické tekutiny a je spojená so zdravotnými problémami, ako sú napríklad bolesti kĺbov.

Nerovnováha elementu vody sa prejaví nadbytkom hlienu, nádchou, zápalom prínosových dutín, opuchom žliaz, edémom tkaniva, chudokrvnosťou alebo poruchou zrážanlivosti krvi. 

 

"Rieka, ktorá tečie v tebe, tečie aj vo mne."

 Kabir

water.jpg

Ako sa prepojiť s elementom Vody?

Možno sa to bude zdať banálne ale dbajte v prvom rade na to, aby ste počas dňa dodržiavali pitný režim. Veľa ľudí ho totiž nedodržiava.

Vodný živel reguluje emócie. Preto je dôležité nechať aj svoje emócie voľne prúdiť ako voda. Naučte sa akceptovať a rešpektovať celú škálu svojich emócií bez toho, aby ste ich posudzovali ako dobré alebo zlé, negatívne či pozitívne.

Skúste sa o svojich pocitoch a emóciách porozprávať s niekým, komu dôverujete alebo máte k nemu blízko. Precvičte si pri počúvaní citlivosť na pocity iných ľudí. Pokúste sa byť introspektívni a venujte pozornosť svojmu telu. K zdravému pohybu začleňte napríklad plávanie. Je to skvelý spôsob, ako zrelaxovať telo a myseľ.

 

"Ak je na tejto planéte mágia, je obsiahnutá vo vode."

Loren Eiseley

Element Vzduchu

Vzduch je prvkom komunikácie a sebavyjadrenia. Dýchanie, neurologické impulzy a pohyb sú riadené týmto prvkom. Vzduch ovplyvňuje ľudskú schopnosť milovať druhých a starať sa o nich.

Nerovnováha tohto elementu sa môže prejaviť suchosťou kože, problémami s krvným tlakom, pľúcnymi abnormalitami, suchým kašľom, nadúvaním, zápchou, letargiou, nespavosťou, svalovými kŕčmi, depresiou a inými príznakmi.

 

"Všimnite si, že i ten najhrubší strom sa dokáže ľahko zlomiť, zatiaľ čo bambus alebo vŕba prežijú, keď ich ohýba vietor."

 Bruce Lee

air.jpg

Ako sa prepojiť s elementom vzduchu?

Pokúste sa vedome vstať skôr, aby ste cez deň všetko postíhali. Začnite deň napríklad rannou prechádzkou alebo akoukoľvek inou formou vonkajšieho cvičenia. Dýchajte zhlboka, aby ste si naplnili pľúca, oči a uši jasnosťou a pokojom ranného vánku.

Naučte sa meditovať, aby ste posilnili pocit pokoja. Vyhnite sa kofeínu alebo iným stimulantom, ako len môžete. Vyhraďte si čas na pokojné, sústredené stravovanie a nevynechávajte jedlo. Strávte nejaký čas v prírode a nastavte si každodenný režim, ktorý bude stabilný, tichý a pokojný.

 

"Pocity prichádzajú a odchádzajú ako oblaky na veternom nebi. Vedomé dýchanie je mojou kotvou.“

Thich Nhat Hanh

Element Ohňa

Prvok ohňa funguje ako čistiaci prvok. Pomáha pri spaľovaní toxínov či nečistôt a zabraňuje chorobám. Je zdrojom tepla a energie. Symbolizuje tiež dôveru a odvahu. Prevaha prvku ohňa sa môže prejaviť výbuchom hnevu alebo nenávisťou.

Pretrvávajúca nerovnováha tohto elementu môže viesť ku kožným poruchám ako sú zápaly, nadmerné potenie, prekyslenie, oneskorené trávenie, toxíny v tele alebo cukrovka.

 

„Jedna vec je dotknúť sa plameňa a vedieť, že je horúci, ale úplne iná je do plameňa skočiť a nechať sa ním pohltiť. “

Adyashanti

fire.jpg

Ako sa prepojiť s prvkom Ohňa?

Máte radi slnko? Slnko je výborným príkladom prvku ohňa. Sadnite si von a dovoľte aby sa lúče slnka dotkli vašej pokožky. Poďakujte za prísun energie v podobe slnka počas celého dňa. Zapáľte si vonné sviečky. Prineste do svojho domova teplé farby a svetlá. Oblečte si veselé, teplé farby. Zbavte sa pesimizmu a naučte sa vidieť pozitívnu stránku každej situácie. Hľadajte vhodné spôsoby ako vydať energiu.

Plávanie je výborným spôsobom ako upokojiť nadbytok prvku ohňa. Oheň je totiž chemický proces, ktorý má potenciál byť deštruktívny ak ho neudržíte pod kontrolou.

 

"Oheň, ktorý zapálite pre svojho nepriateľa vás často spáli viac ako jeho." 

Čínske príslovie

Element Éteru

Éter funguje ako nádoba pre všetky ostatné prvky. Môže byť mrazivý pri neprítomnosti ohňa, suchý pri nedostatku vody, nehybný pri nedostatku vzduchu alebo ľahký pri absencii ťažkej pôdy. Pretože je to priestor medzi všetkými ostatnými prvkami, je všadeprítomný.

Nerovnováha tohto prvku sa prejaví problémami so štítnou žľazou a hrdlom. Ďalej môžu nastať poruchy reči, ušné choroby a problémy s mentálnym zdravím.

 

"Veľký tichý priestor drží celú prírodu vo svojom objatí." A teba tiež"

Eckhart Tolle

space.jpg

Ako sa prepojiť s elementom Éteru?

Pokúste sa obklopiť modrou farbou. Modrá farba skvele vyjadruje prvok éteru.

Pokojne si sadnite k meditácii, absorbujte prítomný okamih a rozľahlosť priestoru. Spojte sa s vesmírom a pociťujte jeho pokoj. Snažte sa objavovať a učiť nové veci. Sústreďte sa na vnemy sluchu, či už ide o rozhovory, reakcie alebo prirodzené zvuky. Spievanie je výborným nástrojom ako si precvičiť hrdlo a naladiť sa na dobré vibrácie.

Prečítajte si dobrú knihu, pozrite si pekný film. Pokochajte svoje oči vizuálmi, ktoré vás zaujímajú. Pouvažujte nad väčším zmyslom života a zamyslite sa nad ním.

A čo by som teda dodala na záver?

Ak sa dokážete naladiť na elementy prírody, postupom času sa môžete stať vnímaví v tom, ako vo vás pracujú. Práca s energiou veľmi dokáže pomôcť v práci na vás samých ale aj pri práci s okolím. Podmienkou pre užívanie tejto schopnosti však musia byť čisté úmysly, pretože tie ruka v ruke kráčajú po spirituálnej ceste alchýmie. V krátkosti napísané, ego tu nemá hrať žiadnu rolu! Princípom každého stvorenia a tvorenia je totiž láska. Všetko to, čo robíme s láskou k pravde a v srdci má obrovskú silu. 

Ak sa však princípom "tvorenia" stáva chamtivosť alebo nenávisť, nasleduje deštrukcia.

Ale viac o spirituálnej alchýmii už v inom článku.

 

magia-elementov.jpg

 

 

"Človek je mikrokozmom alebo malým svetom, pretože je výťažkom zo všetkých hviezd a planét celej nebeskej klenby, i z prvkov zeme, a tak je ich kvintesenciou."

Paracelsus

 

Takže sa všetci pekne starajme o náš mikrokozmos heart

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< apríl / 2024 >>