Choď na obsah Choď na menu
 


Pravidelné pitie čaju má úžasné účinky na celkové zdravie

Bez ohľadu na deň alebo ročné obdobie, vychutnáte si ho horúci i ľadový.  Ak si naň navyknete, stane sa vašim príjemným, denným spoločníkom. 

article preview

Čaj je neoddeliteľnou súčasťou tradičnej medicíny a v mnohých ázijských krajinách je uctievaný ako všeliek. Číňania a Japonci konzumovali čaj na zlepšenie zdravia po stáročia. V našich končinách ho často používame ako podporný prostriedok na zlepšenie zdravia počas prechladnutia a chrípky. No pravidelné pitie čaju aj počas bežných dní poskytuje blahodarné účinky pre celé telo. Treba len vedieť, ktorý si vybrať a ako ho pripraviť.

Čaj náš každodenný

Čaj sa spolu s kávou radí medzi najčastejšie konzumované nápoje na svete. Čaje sa delia na dve hlavné kategórie: pravé čaje a bylinkové čaje.

Okrem toho sa predávajú ešte ochutené čaje, v ktorých sa premiešava skutočný čajový základ s bylinnými nálevmi alebo so sušeným ovocím.

Pravé čaje  sa vyrábajú z listov čajovníka známeho ako Camellia sinensis.

K pravým čajom radíme: zelený čaj, biely čaj, čaj Oolong, čaj pu-erh a tiež čierny čaj. Aj keď sa tieto čaje vyrábajú z rovnakých listov rastliny Camellia sinensis, ich farba a chuť závisí od výrobného procesu.

cajova_plantaz.jpg

Zelený a biely čaj najmenej podliehajú spracovaniu. Tieto čaje nie sú oxidované. Listy sa zbierajú a sušia, aby sa zabránilo chemickej reakcii, ktorá sfarbí listy do tmavo hnedej alebo čiernej farby. Vďaka tomu si tieto čaje zachovávajú svoju prirodzenú zelenú farbu a sú považované za najzdravšie.

Čierny čaj je úplne oxidovaný, zatiaľ čo čaj oolong je oxidovaný iba čiastočne. Čaj Pu-erh starne a považuje sa za post-oxidovaný čaj. Všetky pravé čaje ponúkajú celý rad zdravotných výhod, ale považujú sa za menej lepšie ako zelený čaj. Obsah teínu (látka, ktorá má povzbudivé účinky) sa v jednotlivých, pravých čajoch taktiež odlišuje.

Bylinné čaje sa vyrábajú z koreňov, bylín, listov alebo zo stoniek rôznych rastlín. Pridáva sa do nich aj sušené ovocie alebo kvety.  Tieto čaje majú zdravotné výhody, ktoré sa od skutočných čajov líšia, pretože obsahujú rôzne zlúčeniny.

Medzi najobľúbenejšie bylinné čaje často patria: zázvorový, mätový a harmančekový čaj. Tieto čaje neobsahujú teín.

Zdravotné účinky čajov

Bylinkové čaje v prvom rade neobsahujú kofeín a tradičné čaje obsahujú menej ako 50 percent toho, čo sa zvyčajne nachádza v káve. To znamená, že ich môžeme piť častejšie, a nebudú mať nežiaduce účinky na náš nervový systém. 

Väčší pozor si treba dať pri pravých čajoch akým je Pu-erh alebo zelený čaj. Nadmerné pitie týchto čajov môže spôsobiť nežiaduce účinky ako sú časté močenie, hnačka, nevoľnosť alebo nespavosť.

Pravidelné pitie zeleného čaju môže pomôcť znížiť vysoký krvný tlak a znížiť hladinu cholesterolu. Zelené čaje navyše obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú telu zachovať si vitalitu, mladosť a ochraňujú ho pred oxidačným stresom.

Pokiaľ si pochutnávame na čaji, poskytujeme telu úľavu od stresu počas náročných dní a môžeme tiež predchádzať neurologickým ochoreniam. Niektoré štúdie preukázali pozitívne účinky pitia čaju pri prevencii chorôb spojených s ochorením mozgu, ako sú Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba. 

policka_s_cajmi.jpg

Niektoré druhy čajov pomáhajú zefektívniť trávenie a dokážu liečiť množstvo problémov ako sú žalúdočná nevoľnosť alebo hnačka. V Číne a Indii sa na liečbu žalúdočnej nevoľnosti používa zázvorový čaj. Obsahuje látky, ktoré pomáhajú upokojiť sliznicu žalúdka a zabraňujú zvracaniu. Tento čajík v zime perfektne prehreje telo!

U nás sa na trávenie osvedčil aj napríklad harmančekový, ktorý má protizápalové a dezinfekčné účinky. Okrem toho pomáha pri kŕčoch a pôsobí mierne analgeticky. Na problémy so žalúdkom pomôže aj veľmi dobre známy mätový čaj, vďaka vysokému obsahu antioxidantov a mentolu.

Pitie čaju

Či už uprednostníte pitie zeleného čaju alebo bylinkového či ovocného, určite nájdete ten najvhodnejší, ktorý si zamilujete. Nebojte sa experimentovať! Vyskúšajte rozmanité zemité a rastlinné chute pravých čajov alebo ich zmiešajte s kvetinovými, citrusovými, korenistými a ovocnými chuťami bylinkových čajov. Zdravotné benefity lahodného čajového elixíru určite nebudú na škodu.

ibistekovy_caj.jpg

Ja som si naposledy obľúbila napríklad ibištekový čaj. Má ovocnú, kyslastú príchuť a nádhernú rubínovú farbu. Chutí horúci a rovnako dobre aj ľadový. V lete je výborným osviežením a okrem toho má veľa zdravotných benefitov! Na zálievku vám postačí zhruba 5 usušených kvietkov ibišteka. Na osladenie používam med.

caje-infografika.jpg

Prečo čaj?

Pri veľkej konzumácii kofeínu, môžeme pociťovať príznaky ako sú zrýchlený tep, tras svalov, bolesť hlavy, nervozita, úzkosť a nespavosť. Tieto príznaky sú však častejšie spojené s pitím veľkého množstva kávy, ktorá má podstatne viac kofeínu ako aj tie najsilnejšie čaje.

Pitie čaju nespôsobuje také komplikácie a okrem toho dokáže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch. Vychutnajte si šálku na upokojenie tela a získanie dôležitých minerálov.

Na zdravie :)

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>