Choď na obsah Choď na menu
 


Relax a zážitky ako darček

Tiež si lámete hlavu nad tým, ako niekoho obdarovať? Nezabudnite v tom zhone aj na seba!

article preview

Na ceste za svojimi cieľmi, či pri napĺňaní svojho účelu sa celý rok snažíme zo seba vydať to najlepšie. Pokúšane sa striedať prácu s oddychom, no poznám aj takých, ktorí si vydýchnu až cez sviatky. A mnohí ani vtedy nie. Byť matkou či otcom je povolanie na plný úväzok. A ak máte malé deti, nezastavíte sa ani počas Vianoc. Nejde len o naháňanie sa za darčekmi, ale aj mordovaním sa nad prácou s pečením, či spolu - trápením sa s deťmi nad koncoročnými písomkami.

Vybrať perfektný darček pre svojich najbližších je často zložitá záležitosť a ešte ťažšie je nájsť niečo, o čom si budete istí, že obdarovaného poteší.

A čo tak darovať dieťaťu, ktorému sa cez rok snažíte dať po materiálnej stránke všetko? Sú deti, ktoré sa potešia maličkostiam, no niektoré už ani samé nevedia, čo si ešte želať.

Musím sa priznať, že sa vianočnému chaosu okolo zháňania darčekov úspešne vyhýbam už niekoľko rokov. Preplnené obchody a triky obchodníkov ma vôbec nelákajú. Najviac sa teším zo spoločnosti za štedrovečerným stolom a z dobrého jedla.

Veď darčeky si dávam celý rok! Či už je to dovolenka, kozmetika, knihy alebo oblečenie. Dnes už aj naplnenie tých bežných potrieb vie stáť pekné peniaze. A malým deťom sa značkovým oblečením nezavďačíte. Tým je jedno čo nosia. Ako darčeky si dnes pýtajú tablety, iPady či smartfóny.  

A my predsa chceme, aby sa aj trošku hýbali a nekazili si zrak či chrbát nekonečným sedením za počítačovými hrami.

Čo si darovať na Vianoce?

Relax a oddych si zaslúži každý z nás. Niektorí vedia, kedy „stopnúť“ a načerpať sily. Iní stopnú len vtedy, keď ich k tomu nejak nepriamo donútime. Napríklad darčekom!

Dobrá kniha je skvelým darčekom pre tých, čo radi čítajú. Ako ja vravím: "dobrých kníh nikdy nie je dosť".  A keď poviem knihy, myslím tie papierové, nie elektronické, pretože tá vôňa, keď ich otvoríte je pre mňa ako čistá mágia. Čítanie navyše podnecuje fantáziu a deti si čítaním podvedome cvičia aj pravopis.

magicka-kniha.jpg

Avšak, nie každý rád číta.

V tomto prípade sa rada zameriavam na wellness darčeky, či zážitky. A či mám k tomu aj nejaké tipy?

No jasné! Vyskúšala som ich na sebe!

Poznáte procedúru s názvom Abhyanga?

Abhyanga je ajurvédska masáž, ktorá sa vykonáva na tele pomocou teplých bylinných olejov. Masíruje sa v smere pohybu arteriálnej krvi. Týmto spôsobom pomáha zlepšiť krvný obeh, poskytuje úľavu od bolesti a stuhnutosti, a pomáha pri odbúravaní stresu. Pomáha tiež pri náprave energetickej (dosha) nerovnováhy v tele.

Vyskúšala som dva typy tejto masáže a to na poslednej dovolenke. Ideálne je dostať takúto masáž priamo od Indickej masérky.

20231031_195124.jpg20231031_195317.jpg

Ajurvédske kúpele na dovolenke

Sarvanga Abhyanga: je masáž celého tela teplým olejom.

Shiro Abhyanga: je masáž hlavy a ramien. Je nápomocná pri navodení relaxácie a úľavy od bolesti hlavy a problémov s dutinami.

Začína sa tak, že vám niekoľko minút na oblasť čela (v oblasti epifýzy) nechajú pomaly tiecť teplý olej zo špeciálneho lievika. Je to neskutočné príjemné! Chvíľkami to pripomína hladenie až šteklenie.

kvapkajuci-olej.jpgolejova-masaz.jpg

 

Čo poviete na pivný kúpeľ?

Nie, nerobím si srandu. Nechcem tým povedať, aby ste si pivo sami načapovali do vane! Hrozí nielen to, že by ste po vykúpaní mohli nepekne páchnuť, ale aj to, že by vašu mužskú polovičku trafil šľak nad takým „rúhaním sa“ laugh

 

chmel.jpgpivo.jpg

Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, skúste pivné kúpele – či wellness.

Úprimne, dobrým pivom nepohrdne asi nikto. Pivo je nielen osviežujúci nápoj, ale zároveň obsahuje aj mnoho zdraviu prospešných ingrediencií.

A to aj v starostlivosti o pokožku a vlasy. (na zdravie)

Pivo je bohatým zdrojom živín. Obsahuje vitamíny B, minerály, kremík, vlákninu a antioxidanty. Kúpeľ odstraňuje väčšinu nečistôt z pórov pokožky vďaka vysokej koncentrácii kremíka. Okrem toho zlepšuje krvný obeh.

Pivný kúpeľ je liečebná technika, ktorá kombinuje relaxačné teplé pivné kúpele spolu s aromaterapiou, a áno, aj prípadným pitím piva počas kúpeľa. Pozor! Nie toho z vane. Toto pivo je špeciálne upravené. Pivo na pitie vám ochotne načapujú a prinesú až do kúpeľa. Čiže niečo aj pre vaše mužské polovičky.

Ako obdarovať deti, ktoré majú všetko? A nielen tie!

Skôr ako si začnete lámať hlavu nad ďalším drahým darčekom, ktorý aj tak po krátkej dobe skončí niekde v kúte, porozmýšľajte nad jednoduchým.

Čo takto venovať deťom seba, svoj čas, či motiváciu alebo pochvalu? Dobrodružstvo a zážitok. Niečo, na čo budú spomínať ešte dlho.

Priznajme si, že my dospeláci sme často takí zaneprázdnení, že nám príde vhod, ak sa dieťa vie zahrať aj so spomínaným tabletom...avšak ochudobňujeme ho tým o čas s nami.

Možno teraz zo mňa prehovorila moja detská duša, akoby som sa vrátila v čase, keď sme sa s rovesníkmi hrávali vonku. A boli chvíle, keď mi chýbal otec. Môj ocko totiž buď slúžil ako vojak, alebo sa mi málo venoval. Napriek všetkému mám nejaké zážitky s ním dodnes vryté do pamäti, a to sú tie najkrajšie spomienky, keď som k nemu mala blízko.

Dnes som už dospelá a mám neter a synovca. Ani neviem ako, a zrazu sú z nich tínedžeri. Knihy a zážitky sú pre nich vždy TOP darčeky. Deti túžia po našej pochvale a po spoločnom „blbnutí“.

Ideálne je vyrobiť darčekové kupóny, kde si s nimi dohodnete nejakú „dobrodružnú jazdu“. Stretko si môžete dohodnúť podľa veku a nálady dieťaťa. Musíte si však na to vyhradiť čas. Platiť budete samozrejme vy smiley

kuponova-karticka.jpg

špeciálny kupón na zážitok

Čo tak stretko v kine alebo jazda na bobovej dráhe?

Tu na Slovensku odporúčam bobovú dráhu v Kavečanoch, kde vás ku koncu aj odfotia. Alebo vyskúšajte zip line v Maďarsku. Pozor, je to výška! Ale zážitok je úžasný.

A čím ešte potešíte tých maličkých? Čo tak certifikát za poslúchanie, za pomáhanie pri pečení alebo za poslušné spanie a obedovanie v škôlke? Pochvala je vždy motiváciou.

certifikat.jpg

certifikát zúbkovej víly

Zážitky v nás rezonujú dlho a posilňujú sociálnu interakciu či vzťahy s inými. Učia nás ako komunikovať a obohacujú naše životy zvnútra.

 

Takže pekné sviatky a hlavne relax prajem!

Majka

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< apríl / 2024 >>