Choď na obsah Choď na menu
 


Dobrý úsudok pomáha pri podnikaní správnych krokov

Ľudia si často zamieňajú slovo "úsudok" s "predsudkom" a pokladajú ho za niečo negatívne. Dobrý úsudok je však schopnosťou, ktorou vieme vyhodnotiť prijaté informácie.

article preview

Dobrý úsudok je dôležitý pri rozhodovaní. Na druhej strane predsudok vedie k záverom o iných ľuďoch, často na základe malého množstva informácií (najmä informácií z druhej alebo dokonca tretej ruky). Ľudia si takto veľa krát, napríklad na základe klebiet získavajú obraz o inej osobe, ktorý býva často skreslený.

Veď si predsa pamätáte na hru z detstva „telefón“ keď sme sa viacerí postavili do radu a prvá osoba pošepkala informáciu tej ďalšej. Následne sa prvotná myšlienka presúvala postupne od jednej osoby k ďalšej a ďalšej, až sa dostala k tej poslednej. Počas presunu informácie si každá osoba svoj výrok poopravila, alebo zmenila. Na konci sa nahlas vyrieknutá myšlienka úplne odlišovala od tej prvotnej.

Je to pekná ukážka toho, že cez čím viac ľudí sa informácia presúva ďalej, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa prvotná informácia takpovediac „zdeformuje“. Tento jav úzko súvisí s vnímavosťou a schopnosťou interpretovať, či pochopiť počuté a videné. A to sa u každej osoby odlišuje.

schopnost_rozhodnut_sa.jpg

Dobrý úsudok by preto mal najmä vychádzať z dobrých informácií a hlavne z vášho osobného vnímania a skúseností.

Ak totiž niekoho alebo niečo predčasne „odsúdite“, môže to značne obmedziť vaše možnosti či príležitosti a často vás okradnúť o potenciálne bohaté vzťahy a skúsenosti. Nehovoriac o tom, že niekomu môžete svojim postojom na základe neoverených informácií aj ublížiť.

K slovu úsudok môžeme priradiť aj slová rozsudok, súdnosť, a už vyššie spomenutý predsudok. Ich význam sa však odlišuje. Všetky sú však prepojené so slovom „súd“. Z toho dôvodu v ich významoch môže ísť o:

  • Rozhodnutie súdu alebo sudcu.
  • Nešťastie vnímané ako boží trest.
  • Schopnosť robiť premyslené rozhodnutia alebo dospieť k rozumným záverom.
  • Názor alebo záver často o osobe alebo okolnosti

Predsudky a odsúdenie

Dobre posúdiť situáciu, či niekoho je nápomocné vtedy, ak robíme isté rozhodnutia. Odsúdiť niečo, či niekoho predčasne môže naopak uškodiť nielen vám, ale aj inému.

Slovo „predsudok“ pochádza z latinského prejudicium („nespravodlivosť“) a praeiudicium („predchádzajúci rozsudok“), a týka sa súdnej skúšky pred súdnym konaním.

Sklon k predsudkom nastáva hlavne z negatívnych pocitov a stereotypných presvedčení. Predsudky vedú k tomu, že začneme diskriminovať členov skupiny kvôli rase, pohlaviu, náboženstvu alebo kultúre. Sú to väčšinou predsudky v negatívnom zmysle.

Aby sme si predsudok vedeli lepšie popísať, predstavte si najmä situáciu, keď ľudia často súdia iných na základe ich výzoru.

Spomeniem napríklad scénu z filmu „Pretty woman“, kde si nádherná Julia Roberts chcela v značkovom butiku kúpiť nejaké šaty. Predavačky ju odmietli obslúžiť, pretože sa im javila ako nevhodný zákazník, a pravdepodobne bez dostatku peňazí. Opak bol však pravdou.

film_pretty_woman.jpg

 

„Predsudky sú bremeno, ktoré mätie minulosť, ohrozuje budúcnosť a robí súčasnosť nedostupnou.“

Maya Angelou

 

„Odhaleniu pravdy sa účinnejšie bráni nie tým, že sú prítomné falošné zdania, ktoré zavádzajú do omylu, nie priamo slabosťou rozumových schopností, ale predpojatým názorom a predsudkami.“

Arthur Schopenhauer

 

Ak sa necháme ovládať predsudkami, môžeme mať tendenciu považovať každého kto patrí do určitej skupiny za „rovnakého“. Ľudovo povedané: „hádžeme všetkých do jedného vreca“ a nedokážeme v nich rozoznať jedinečnosť. Niekedy v tom napomáhajú aj médiá.

Tu môže ísť napríklad aj o predsudky voči moslimom. Isté proti-moslimské propagandy na Západe doviedli mnohých ľudí v minulosti k presvedčeniu, že všetci moslimovia sú násilnícki a nenávistní.

pad_dvojiciek_pamatny_den.jpg

Na základe takýchto presvedčení, ktoré sa v ľuďoch ľahko zakorenia to napokon ovplyvňuje aj ich následný postoj k tomu, kto sa od nich odlišuje.

Dobrý úsudok je silou charakteru

Negatívny úsudok je ten, ktorý vykresľuje inú osobu nepriaznivo.

Negatívne úsudky často viac prezrádzajú o osobe, ktorá ich hovorí, ako o osobe, o ktorej predsudok osoba vynesie.

Predstavte si muža, ktorému sa páči na pohľad nedostupná žena. Namiesto toho, aby v sebe našiel odvahu ju osloviť, začne si o nej namýšľať, že je namyslená, a ešte aj túto klebetu rozšíri medzi ostatných. Svoju výhovorku a nálepku, ktorú žene dal používa ako obranný mechanizmus namiesto toho, aby objekt svojej túžby oslovil. Žene takto poškodí povesť a seba pripraví o príležitosť zoznámiť sa s ňou.

A mohla by som pokračovať...

Na druhej strane, pozitívne úsudky môžu vychádzať z užitočných a opakovateľných poznatkov.

V modernej spoločnosti je schopnosť správneho úsudku vysoko cenená. Ľudia, ktorí sa vedia správne rozhodovať na základe dobrého úsudku sú považovaní za spoľahlivých a dôveryhodných. Často sú dokonca aktívne vyhľadávaní, kvôli ich názorom.

zapisnik_na_planovanie.jpg

Schopnosť dobrého úsudku môže tiež viesť k väčšiemu úspechu v živote, pretože umožňuje jednotlivcom identifikovať a využiť príležitosti. Okrem toho napomáha vyhnúť sa negatívnym dôsledkom či robiť múdre rozhodnutia, ktoré sú v súlade s naplánovanými cieľmi a nastavenými hodnotami.

Ako sa naučiť rozvíjať dobrý úsudok?

Dobrý úsudok je schopnosť analyzovať informácie, hodnotiť možnosti a následne robiť rozhodnutia, ktoré sú založené na starostlivom zvážení dostupných dôkazov. Zahŕňa takzvané kritické myslenie.

Kritické myslenie sa vylepšuje najmä čítaním kníh, článkov založených na výskume a komunikáciou s ostatnými.

Pri podnikaní dobrých rozhodnutí, je dôležité zvážiť viacero perspektív a uhlov pohľadu. Vždy je dobré si vypočuť názory iných, najmä tých, ktorí majú iné skúsenosti ako vy.

Ja osobne sa následne vždy riadim heslom: „Nezávisle na tom, čo si o niekom alebo niečom vypočujem od iných, presvedčím sa o tom sama“

Akoby povedal C.G Jung:

 

„Topánka, ktorá sadne jednému človeku, zviera druhého; neexistuje recept na život, ktorý by vyhovoval všetkým prípadom. Každý z nás nesie svoju vlastnú životnú formu – neurčiteľnú formu, ktorú nemôže nahradiť žiadna iná.

 

Tak ako by som mohla odsúdiť niečo skôr, ako to nevyskúšam? A tu naozaj záleží na tom, čo je tá „skúsenosť“.

Na to slúži aj pekný príklad o jedle, s ktorým ste sa už určite stretli. Ja osobne neodsudzujem, ale skutočne mám problém pochopiť ľudí, ktorí ihneď odsúdia neznáme jedlo skôr, ako ho ochutnajú.

Schopnosť získať dobrý úsudok si vyžaduje aj istú odvahu rozhodnúť sa aj napriek neistote, alebo neúplným informáciám. Je to určitá guráž naučiť sa tolerovať „že neviem“ a pripustiť si, že nie vždy existuje jasná „správna“ alebo „nesprávna“ odpoveď na dané rozhodnutie.

Koniec koncov, nech by bola vaša skúsenosť aj negatívna, vždy je dôležité to, čo ste si z nej odniesli. A to je práve tá informácia, ktorá vám nabudúce pomôže rozhodnúť sa inak, či naopak poopraviť vaše negatívne videnie.

Iným príkladom môže byt chabý úsudok a taktiež stereotypné myslenie na základe ktorého si vytvárame obraz o danej osobe.

odsudzujuci_pohlad.jpg

Väčšina ľudí si napríklad prirodzene spája bohatého človeka s tým, čo nosí na sebe. Luxusné oblečenie je znakom bohatstva a naopak neupravený vzhľad v ľuďoch vyvoláva opačné pocity. Zdanie však môže klamať.

Niečo podobné som zažila na jednej výletnej plavbe, kde som sa zúčastnila dražby krásnych obrazov. Jeden kupujúci počas dražby kúpil zopár obrazov za niekoľko tisíc dolárov. Možno by ste čakali, že si ich príde vyzdvihnúť človek, pri ktorom vám priam udrie do očí, že je „bohatý“. Na recepcii sa však ukázal mladík v jednoduchom oblečení, ktorému by ste na ulici podarovali aj zopár dolárov.

Neskôr sme sa dozvedeli, že mal prenajatú tú najdrahšiu kajutu na lodi.

To, čo som si na svojich potulkách stihla všimnúť je fakt, že skutočne „bohatí“ ľudia svoj majetok nepotrebujú okázalo dávať najavo.

 

"Bohatí ľudia sú často kritizovaní za to, že sú posadnutí peniazmi.  Pravdou je, že najviac času strávia premýšľaním o nich chudobní, pracujúci a stredná trieda."

Steve Siebold

 

Záver

V našom každodennom živote je prirodzené a nevyhnutné robiť dobré úsudky, aby sme sa mohli orientovať vo svete a robiť správne rozhodnutia. K týmto úsudkom je však potrebné pristupovať s otvorenou mysľou, empatiou a ochotou zvážiť rôzne perspektívy.

Vďaka dobrému úsudku napríklad nemusíte naletieť podvodníkovi, ktorý sa vám bude snažiť predať nejaký šmejd. Vďaka dobrému posúdeniu schopností v človeku dokážete napríklad zamestnať niekoho šikovného na vybranú pracovnú pozíciu atď.

Na druhej strane mať predčasné a neoverené predsudky môže viesť k nedorozumeniam, až k diskriminácii osôb. Predsudky nás okrem toho môžu ochudobniť o skúsenosti a rozšírenie obzorov. Pokúsme sa teda pozerať na veci objektívne a s nadhľadom :-)

 

„Dobrý úsudok je výsledkom skúsenosti, a skúsenosť je dôsledkom zlého úsudku“

Mark Twain

mauricius_v_helikoptere.jpg

let helikoptérou - Maurícius

 

"Najväčšou tragédiou pre každú ľudskú bytosť je prežívať celý svoj život a veriť, že jediná perspektíva na ktorej záleží, je tá jej vlastná."

Doug Baldwin

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< september / 2024 >>