Choď na obsah Choď na menu
 


Energetickí upíri. Existujú vôbec? A ako sa chrániť?

Energetickí upíri sú priatelia, rodinní príslušníci alebo spolupracovníci, ktorí doslova vybíjajú vašu emocionálnu energiu. 

article preview

Keď počujete slovo energetický upír, pravdepodobne si ho spojíte s ezoterickým vyjadrením niečoho, čo pripomína bytosť z iného sveta. Mnohí z vás sa tomu zasmejú, niektorí uveria, iní pochopia, vďaka svojim skúsenostiam. Čo presne vyjadruje toto slovo? Existuje vôbec niečo také? A ako sa to dá vedecky potvrdiť?

Energetický upír je osoba, ktorá sa priživuje na energii inej osoby.  Predstavte si niečo ako cudzopasnú hubu, ktorá sa vyživuje nutričnými hodnotami hostiteľa a odsáva z neho vitalitu. Možno sa spýtate, či je jednanie takejto osoby vedomé alebo nevedomé? Odpoveď je dosť zložitá. Niektorí budú skalopevne tvrdiť, že je to nevedomé jednanie. Iní (a aj ja) vám z vlastnej skúsenosti povedia: „nevedomé a niekedy žiaľ aj vedomé“.

Zistenie, že to niekto robí vedome vás dosť šokuje. Hlavne ak je to človek vám blízky. A ako to zistíte? Bude sa vám pri svojom „odoberaní energie“ ešte aj drzo smiať do očí. Medzi takéto typy ľudí sa radia najmä mentálne poruchy ako sú narcizmus alebo Histriónska porucha osobnosti.

Čo presne spôsobuje, že sa niekto stane energetickým upírom?

Energetickým upírom sa často stáva človek, ktorý má ešte z detstva nejaké nevyriešené, emocionálne problémy. Z toho dôvodu potrebuje a vyhľadáva istú pozornosť od iných ľudí. A ak sa mu dostatočnej pozornosti nedostáva, použije všelijaké iné prostriedky aby ju získal. Takíto ľudia často jednajú nevyzreto, ba až detinsky. Emocionálne vyzretá osoba totiž nepotrebuje neustále „utvrdenie a súhlas“ okolia na to, aby potvrdila svoju dôležitosť a existenciu. Dokáže si svoju hodnotu a vieru v seba vypestovať sama.

Podľa psychológov sa za priateľským správaním určitých jedincov, ktorí sa na prvý pohľad prejavujú sebaisto, veľa krát ukrýva osoba energetického upíra, čo sťažuje ich identifikáciu. Títo jednotlivci si často úplne neuvedomujú vplyv, ktorý majú na ostatných, pretože zápasia so svojimi vlastnými problémami a emóciami.

10.jpg

Ako rozpoznáte, že ste v prítomnosti energetického upíra?

Emocionálni manipulátori často nútia ľudí okolo seba, aby ich ľutovali. Používajú to ako taktiku na získanie kontroly. Môžu rozprávať príbehy, kde poukazujú na to ako sa stali obeťou. Používajú pri tom obrovský výlev emócií (vzlykanie) aby vyvolali súcit od ostatných. Ich motiváciou býva často aj žiarlivosť a závisť, či potreba byť stredobodom pozornosti.

no-drama.jpg

Ako príklad uvediem jeden zo života.

Každý rok na jar alebo na jeseň zvyknem urobiť pre svojich susedov „party“ posedenie, kde pripravím nejaké jedlo, ktoré sa varí nad ohňom vo veľkom kotlíku. Naposledy som pripravila írsku špecialitu, podľa írskej receptúry, ktorú som roky dozadu ochutnala priamo v tej krajine a chcela ňou potešiť aj mojich susedov. Pozvala som teda svojich najbližších susedov na toto jedlo.

Jedna z mojich známych sa dostavila s nie veľmi pozitívnou náladou. Len čo som všetkým naservírovala jedlo do misiek, ona začala ohurovať ostatných svojou „prehnanou“ historkou o tom, akí sú Íri hulváti a aké má s nimi nepríjemné skúsenosti.

Rozprávala svoje príbehy ako z románu po celú dobu, kým hostia jedli. Na záver podotkla, že ona neochutná nič, lebo neje mäso (podotýkam, že si často pochutnáva na „dobrotách“ z McDonaldu-čiže klamstvo). A nezabudla pritom vymenovať všetky možné alergie, ktoré na jedlo má.

A ja, hoci som mäso nejedla roky, som uvarila niečo, čo chutí iným. Nie preto, aby som získala pozornosť, ale aby som ocenila naše susedské vzťahy.

Ona svojim správaním nielenže znechutila dobré jedlo ostatným, ale aj upriamila pozornosť na seba. Čiže celá párty bola o „nej“ a jej problémoch. Viete si predstaviť dojem a pocity, ktoré v ľuďoch vyvolala! Ak ste sa však lepšie zahľadeli na jej tvár, mohli ste vidieť, že má z toho priam pôžitok! Pôžitok z toho, že pokazila posedenie a získala pozornosť. Čiže nevedome? Určite NIE! Takéto správanie sa u nej neprejavilo prvý krát. Najhoršie na tom je fakt, že jej to správanie všetci ticho prehliadajú.

Ako ešte rozpoznáte emocionálneho upíra?

Skúste takému človekovi povedať nejakú negatívnu skúsenosť! Buďte si istý, že tá jeho bola najmenej tri krát taká strašná.

V snahe nadmerne kompenzovať svoju vlastnú neistotu si energetickí upíri vyvinú neurotickú potrebu prejavovať dominanciu tým, že sa stanú príliš kritickými voči ostatným.

„Dramatické“ typy osobnosti často v potrebe rozvinúť pozitívnejšie vnímanie seba samého potrebujú aj podkopávať a zjednodušovať problémy ostatných.

Ak okrem toho patríte medzi ľudí, ktorí sú empatickí a súcitní, môžete sa stať ľahkým terčom pre energetických upírov. A vy predsa chcete byť braní za „dobrých“ no nie?

matrix-exploit.jpg

Čo chcú energetickí upíri svojim správaním dosiahnuť?

Váš obdiv, pozornosť a ľutovanie. Chcú sa cítiť ako hrdinovia vo svojom „zveličenom svete o nespravodlivosti“.

Po stretnutí s takýmito ľuďmi sa môžete cítiť vyčerpaní, negatívne naladení až nahnevaní. Často vás aj nenápadne dokážu podnietiť k činom, z ktorých budú mať prospech. Majú totiž nos na vaše slabiny.

Príklad? Vďaka tomu, že vo vás vzbudia ľútosť im umožníte využiť vás. Zahrniete ich pozornosťou, neúprimnou chválou a možno aj darčekmi, či inými službami, aby ste im „zdvihli náladu“.

Narcistické osobnosti napríklad používajú aj techniku zvanú ako „gaslighting“.

Termín „gaslighting“ bol prebratý z britskej hry z roku 1938 s názvom Gas - Light, v ktorej manžel manipuluje manželku, aby si myslela, že je blázon. Robí to tak, že prefíkane mení intenzitu plynových svetiel v ich dome, keď zostane sama. Týmto sa ju snaží presvedčiť, že nemôže dôverovať sebe ani svojej pamäti. Obeť teda začne pochybovať o svojom úsudku a mentálnom zdraví.

Ako sa chrániť pred energetickými upírmi?

V súčasnosti žijeme vo svete modernej doby, kde sa zdieľanie stalo jednoduchým vďaka technológiám. Ľudia dnes poľahky zdieľajú čokoľvek. Nielen svoje problémy, ale aj túžby a detaily súkromného života. Internet a sociálne siete sa po pravde stali akýmsi „digitálnym terapeutom“ kde si ľudia radi ventilujú svoje pocity a traumy.

Predstavte si reklamu a marketing, ktoré fungujú na základe vašich preferencií vo vyhľadávaní. Zrazu na vás vyskočí reklama na športovú obuv, lebo ste si vyhľadávali víkendový pobyt v horách. A čo tak ponuka na prírodne antidepresíva? A prečo? Pretože surfujete na stránkach s psychologickou poradňou.

Tak nejak fungujú aj energetickí upíri. Prelustrujú si vaše slabiny, vašu povahu a na základe toho vám ponúknu svoj „recept“.

Ako im to znemožníte? 

Dobehnite ich tak, že ich prekuknete.  Zaobstarajte si „antivírus“- vašu odolnosť.

5.jpg

Okrem niekoľko typov na pomoc sebe, ktoré som zahrnula v inom článku o starostlivosti o seba dosť pomáha aj obklopenie sa pozitívnymi ľuďmi. Trávte viac času s priateľmi a rodinou, ktorí vás povzbudzujú, a vyhýbajte sa tým, ktorí vás zrážajú nadol.

Obmedzte kontakt s energetickým upírom a ak už s ním musíte pracovať či diskutovať, používajte „odrážajúce“ odpovede ako:

  • „Viem, že sa vo svojom vzťahu trápiš, ale ja nie som špecialista na vzťahy“
  • „Chápem tvoje problémy, ale ja mám tiež svoje a teraz potrebujem tvoju pomoc“
  • "Cítim sa nepríjemne, keď so mnou hovoríš takým tónom hlasu."

Skrátka povedané:

Buďte jasný a konkrétny. Zreteľne uveďte správanie, ktoré je neprijateľné, a aké dôsledky bude mať, ak sa prekročí hranica.

Uprednostnite svoje potreby. Pamätajte, že je v poriadku uprednostňovať svoje vlastné šťastie bez pocitu viny za stanovenie hraníc, ktoré chránia vaše duševné a emocionálne zdravie.

Je v poriadku povedať „nie“ požiadavkám, ktoré nie sú v súlade s vašimi potrebami alebo hodnotami.

Zdieľajte s neznámymi ľuďmi len to, čo nevyhnutne potrebujú vedieť, kým ich naozaj nespoznáte. 

Ako zistíte, že energetickí upír na vami nemá moc?

Bude sa snažiť všemožnými spôsobmi aby vás prehovoril napriek vašej vôli. Ak odoláte, budete vidieť ten skrytý hnev a odpor. Začne sa vám vyhýbať. Možno bude chcieť neskôr aj iných poštvať proti vám. Pokúste za zotrvať na vašich hraniciach a zásadách. Pestujte si s ostatnými dobré vzťahy. Tým nad vami stratí moc.

A pamätajte si. Ak vediete svoj život s čistým svedomím a úmyslami, získate si ľudí úplne prirodzeným spôsobom – bez manipulácie. Čo je presný opak toho, čo robia energetickí upíri. Potom sa v nich môže prejaviť aj závisť či žiarlivosť.

Závisť je ďalšou vlastnosťou, ktorá človeka uberá o „kľudné spanie“. Vzniká z túžby mať niečo, čo ma iný. Závisť je však veľmi slepá a plytká vlastnosť či neduh.

A prečo plytká? Pretože tí, čo závidia, často nedokážu vnímať veci do väčšej hĺbky. Zamilujú sa do predstavy z výsledku, bez ochoty podrobiť sa procesu, ktorý vedie k úspechu.

 

„Nikdy nepodceňujte silu žiarlivosti a silu závisti ničiť. Nikdy to nepodceňujte.“

Oliver Stone

 

„Závisť je umenie počítať požehnania iných ľudí, namiesto svojich vlastných.“

Harold Coffin

 

„Žije s nami päť nepriateľov mieru – lakomstvo, ctižiadostivosť, závisť, hnev a pýcha; ak by sa nám ich podarilo vyhnať, mohli by sme si kľudne užívať večný pokoj.“

Petrarch

 

Vo svetle a uvedomení je sila

Energetických upírov priťahujú vaše dobré vlastnosti presne tak, ako svetlo priťahuje mole v temnej noci. Ich šťastie, ktoré pozostáva z „nasávania“ vašej energie je však krátkodobé, pokiaľ si uvedomíte svoj zdroj a nevyčerpateľnosť. Vtedy si uvedomíte aj svoju schopnosť „dať“ a zároveň „nevyčerpať“.

moths.jpg

Technika „sivého kameňa“ z angličtiny (grey rock) je postavená na báze neutrálnych odpovedí v komunikácií. V jednoduchosti povedané, nezapájanie sa do hlbších emocionálnych reakcií.

Reakcia je inštinktívna, emocionálna odpoveď na situáciu. Je často impulzívna a môže byť ovplyvnená našimi minulými skúsenosťami alebo strachmi. Na druhej strane reagovanie je premyslené a úmyselné. Zahŕňa zváženie situácie a možností, z ktorých napokon vychádza vedomé rozhodnutie.

Takže ak dávate, zároveň sa chráňte! 

emotional-vampires.jpg

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>