Choď na obsah Choď na menu
 


Ideológia "Twin Flame" a jej nástrahy

Pravda alebo len ďalší trend? Koncept "Twin Flame" stúpa na popularite a spolu s ním aj pravdepodobnosť, že sa nepekne sklamete.

article preview

Niektorí z vás už iste niečo zachytili na tému takzvaných „Twin Flames“ čo v preklade doslova znamená „Dvoj – plamene“ a vyjadruje spojenie v zmysle spriaznených duší.

Koncept Twin flames však zachádza do oveľa hlbšieho vyjadrenia romantického, či spriazneného spojenia dvoch bytostí. Táto ideológia je založená na osudovom, ba priam až „požehnanom“ splynutí dvoch duší, ktoré majú vytvoriť jednotu, a priniesť svetu priaznivé zmeny. Znie to naozaj krásne, a mnohým spirituálne založeným dušiam dáva zmysel.

2.jpg

A niet sa čo čudovať. Ak sa totiž tento koncept postaví na základoch teórie animus a anima, ktorú už dávno v minulosti popísala vážená osobnosť v oblasti analytickej psychológie - C.G Jung, dostávame úžasný námet a nástroj ako svetu „priviesť mier“. Poviete si:

„Znie to naozaj pozitívne a neškodne.“ Avšak ako všetko ostatné, aj táto ideológia má svoje chybičky krásy. A z tých malých štrbiniek, ak ich prehliadneme, môžu vzniknúť väčšie a väčšie, ktoré napokon narastú do takých rozmerov, že môžu narobiť viac škody ako prospechu. No poďme po poriadku.

Láska a porozumenie

Láska má mnoho podôb. Existuje láska, ktorú prechovávate k svojim rodičom a deťom. Je to cit, ktorý prechovávate k svojim priateľom, alebo ho prejavujete svojim domácim miláčikom.

Láska medzi mužom a ženou, takzvaná partnerská láska je zas iným druhom lásky. Pokiaľ nepochopíme čo je pravá láska, môžeme ublížiť nielen sebe, ale aj tomu, koho „chceme milovať“. A aj z takto nepochopenej lásky potom vznikajú citáty a skúsenosti v zmysle ako: 

 

„Láska bolí a zraňuje“.

 

Láska však nebolí. Bolí nás nepochopenie, odmietnutie, ubližovanie, urazená hrdosť a sklamanie. A to sú všetko vedľajšie „produkty“ nedostatočnej vyzretosti i konania ľudského ega.

 

„Láska nezraňuje. Človek, ktorý nevie milovať, ubližuje. Neprekrúť si to."

Tony Gaskins

 

Láska by nám mala spôsobovať radosť, vzbudzovať dôveru, pocit bezpečia a ochrany. Medzi dvoma ľuďmi, ktorí sa rozhodnú spojiť svoje životy to určite nebude vždy bez chýb a bez nedorozumenia, avšak postoj, ktorý k týmto nedorozumeniam zaujmú je kľúčový.

12.jpg

Ľudí často môže spojiť podobný pohľad na život, záujmy či cieľ v živote. Inokedy sú ľudia k sebe priťahovaní práve svojimi odlišnosťami. Ten druhý má v sebe niečo, čo nás neskutočne ohúri, pritiahne a spôsobí ten pocit, že sa zamilujeme.

Ak objekt našej zamilovanosti city opätuje, náhle žiarime a vznášame sa nad zemou. V očiach zamilovanej osoby sme perfektní. V tejto prvej fáze často nastáva aj fáza „zaslepenia“, ktorá keď časom opadne, prichádza realita. Až v tejto fáze sa často ukáže, či naozaj milujeme, alebo sme len prekonali takzvanú aféru.

11.jpg

Schopnosť naozaj milovať znamená poznať slabosti toho druhého a nezneužívať ich. Ak milujeme, zároveň milujeme jedinečnú osobnosť toho druhého. Sme tu jeden pre druhého, mali by sme sa vo vzťahu vzájomne podporovať bez toho, aby ten druhý mal pocit, že dáva viac ako berie.

Avšak milovať toho druhého aký je, zároveň neznamená akceptovať nevhodné zaobchádzanie. Vypočítavosť, vydieranie a dešpekt v láske nesmú mať priestor.

Žiaľ, takýto druh lásky sa dnes stal bežnou praktikou. V tomto prípade jeden z partnerov vždy ťahá za kratší koniec. Dalo by sa aj povedať, že miluje viac ako ten druhý, pretože akceptuje aj toxické správanie toho druhého „z lásky“. Toxický partner iba čerpá výhody tohto vzťahu bez ochoty zmeniť sa. Takéto správanie je nielen sebecké, ale smeruje aj k deštrukcii až k rozpadu vzťahu.

Myslím, že vo vzťahu by nikto z nás nemal milovať toho druhého viac, ako miluje aj seba. Pretože keď začnete zabúdať na svoje potreby, posúvate svoje hranice. Žiaľ, na svete je menšina tých, ktorí vám vašu lásku a obetavosť bude verne opätovať.

 

"Rovnako ako očakávame, že ostatní budú rešpektovať naše hranice, je rovnako dôležité, aby sme rešpektovali hranice druhých."

Laurie Buchanan PhD.

 

„Jediní ľudia, ktorých nahnevá, že ste si stanovili hranice sú tí, ktorí mali prospech z toho, že ste žiadne nemali“

Autor neznámy

 

Hľadanie svojej polovičky alebo samého seba?

Nadviazať skutočný vzťah je v dnešnej dobe čoraz ťažšie. Pamätám si dobu, keď sme sa ako teenegeri stretávali vonku v presne dohodnutom čase. Bez mobilov a bez sociálnych sietí. Spoznávali sme sa v škole, na besiedkach, behaní po vonku, pri bicyklovaní alebo skejtbordingu.  Svoj prvý mobil som si zaobstarala ako 20 ročná a dalo sa s ním iba telefonovať! Ach ako smiešne to znie...“iba telefonovať.“ Na čo iné by telefón asi mohol slúžiť? Pracne som si do neho dobíjala kredit z malého vreckového, alebo z brigády. V žiadnom prípade som nemohla volať, či priveľmi smskovať.  Rýchlo by som zbankrotovala. A stretnutia vonku mali svoje čaro. Nikto o nikom nevedel nič. Spoznávali sme sa postupne.

Dnes kliknete, prelustrujete sociálne siete a viete o každom takmer všetko. A to je to! Nikdy neviete, kto si o vás prečíta všetko potrebné a potom sa bude vydávať za vašu spriaznenú osobu. Alebo za ňu bude mylne považovať vás. Ďalší problém je, že mnoho ľudí nebýva na sociálnych sieťach úprimných. Lajkuje a predstiera, že obľubuje toto a tamto. Často iba preto, lebo je to v móde. Keď si potom o danej osobe chcete vytvoriť nejaký obraz, býva často dosť skreslený.

8.jpg

Ideológia Twin Flame ponúka návod pre ľudí, ktorí hľadajú „niečo ozajstné, čisté a pravé“.

Niekoľko rokov dozadu (keď sa o tejto ideológii ešte až tak veľmi nepísalo), som v niečo podobné uverila aj ja. A ani som netušila, že niečo také už existovalo dekády.

Jednoducho si predstavte, že stretnete niekoho ako zo sna. Cítite také spojenie a porozumenie, že vás to úplne uchváti. Vaše pocity sú také silné, že sa snažíte nájsť informácie. Hľadáte niečo, čoho sa zachytiť. Niečo, čo vám vysvetlí a potvrdí, čo sa vám práve deje. A keďže na internete je toľko informácii, k niečomu sa predsa len dopátrate. A tu sa to celé spustí.

Možno práve zažívate neľahké obdobie a stretnete niekoho s kým sa cítite dobre. V prvej fáze zamilovania, ba dokonca aj škodlivého vzťahu hrá obrovskú rolu chémia. A tá veľmi ovplyvňuje ľudský úsudok i správanie.

Ak si k tomu prečítate koncept Twin Flames, úžasne vám to vie nahrať informácie, ktoré práve chcete a potrebujete počuť. Poviete si: „to presne sedí“ Začnete sledovať všetky znamenia (pretože ich chcete vidieť) Vsugerujete si veci, ktorým chcete veriť.

Problém nastáva vtedy, keď niektorí ľudia takto vstúpia do niečoho toxického. Udržujú sa mesiace a možno aj roky v nádeji, že raz budú fyzicky so svojou spriaznenou dušou. Pretože v koncepte Twin Flames nastáva najskôr duchovné spojenie a potom fyzické.

Ak si toxický vzťah zameníte s konceptom Twin Flames, narobíte veľa škody nielen sebe ale aj iným.

3.jpg

Spomeniem napríklad:

  • Uháňanie či špehovanie osoby, ktorá o vás nejaví záujem.
  • Následne chybné vysvetlenie si správania spojeného s odmietnutím ako „strachom z lásky“.
  • Konanie druhého si vysvetľujete ako zrkadlenie. Ak vám však to zrkadlenie má napovedať, že niečo robíte nesprávne, mali by ste osobu prestať prenasledovať.

Ak sa k vám nevráti a ani nijak s vami nekomunikuje, nie je to vaša spriaznená duša! Tieto cykly by sa ani nemali opakovať. Človek, ktorý sa k vám vráti do života len preto, aby v ňom narobil prievan a potom zmizol, vás NEMILUJE.

Koľko ešte chcete čakať? Začnite žiť!

Objekt vášho záujmu môže byť vo vzťahu a vy pevne veríte, že sa kvôli vám s osobou rozíde.

Zaujímavé je, ako sa ku konceptu Twin Flames po čase pridal ďalší, v ktorom sa vysvetľuje aj stretnutie False Twin Flame (Nepravý).

Všetko by to dávalo aj nejaký zmysel, keby niektorí do tohto konceptu nespadli s takým zápalom až posadnutosťou. Ohrdnutá hrdosť a ego z neopätovanej lásky si aj na sociálnych sieťach dokáže nájsť ventil. Ľudia pri „love na lásku“ začali tieto koncepty často používať na ospravedlnenie či vysvetlenie svojho toxického konania. A takto vám nahnevaná osoba dokáže pokaziť reputáciu či ďalší vzťah!

Na tému Twin Flames napríklad vznikol na Netflixe jeden dokument, ktorý úžasne vystihuje aká škodlivá môže byť ideológia, keď sa ľudia, ktorí chcú nájsť lásku nechajú zmanipulovať.

10.jpg

Lídri kultu Twin Flames - Jeff a Shaleia Divine, sú príkladom narcistického páru, ktorý tento koncept zneužíva vo svoj prospech. Tak ako aj vždy, ak sa do niečoho zamieša ešte aj marketing, treba brať veci s nadhľadom. Inak sa nepekne popálite.

 

„Nasleduj svoje srdce, ale zober so sebou aj mozog“

Alfred Adler

 

Harmonické spojenie duší

Tak ako som okrajovo spomenula, že v koncept Twin Flame som uverila pred pár rokmi, chcela by som vysvetliť svoj postoj a pohľad, keďže tento blog je o spiritualite.

Ak sa na tento koncept pozrieme triezvo a zároveň zapojíme srdce, intuíciu a spôsob vnímania života, i ja sa radím k tým, ktorí veria na „osudové stretnutia“. Sama som ich zažila niekoľko. Pri takýchto stretnutiach je veľmi dôležité sa dostatočne nad nimi zamyslieť.

V živote môžeme stretnúť ľudí, ktorí otrasú našou existenciou (v dobrom slova zmysle) iní zas naopak (v tom negatívnom). Každý nás však niečo naučí. Vieme si potom v živote vytriediť čo vlastne chceme, alebo čo nebudeme tolerovať. Ak vás niekto začne prenasledovať, lebo mu veľmi sadnete, majte sa na pozore. (Stalo sa mi to neraz). Nechcené zbožňovanie, môže byť aj veľmi nepríjemné.

Čo sa týka tých romantických či priam duchovných stretnutí, aj tie dokážeme vnímať podľa toho v akom stave vyzretosti, či na akom stupni duchovného pokroku sme. Ten istý človek, alebo ten istý výrok môže mať s odstupom času na nás rozličný dopad.

Píšem to preto, pretože aj náš pohľad na lásku sa skúsenosťami i vekom mení. Inak ľúbi dievča a inak dospelá žena. Po búrkach a nevydarených láskach si vážime iné maličkosti alebo gestá. Život nás istým spôsobom formuje a ohýba.

Ak poviem, že verím v osudové stretnutie, tak verím vo vzájomný rešpekt, podporu a hlboký cit, ktorý prichádza s pochopením. Stáva sa, že v období, keď sme už na lásku zrelí, stretneme toho pravého/pravú.

Pýtam sa: „je za tým nejaká mágia?“ Mágia je v tom, že stretneme niekoho, kto v nás začne milovať skúsenosti, ktoré mu pripomenú tie jeho. Dvaja ľudia teda jeden v druhom dokážu nájsť samých seba – predtým sa však musia stať schopnými to, čo ich spája uvidieť.

A to je to uvedomenie si JEDNOTY a patrenie k celku.

A či verím v spojenie?

Verím v spojenie dostatočne silné, že zasiahne srdce, myseľ, dušu i telo.

Ako príklad uvediem intuíciu matky a jej dieťaťa. Medzi mnou a mojou mamou často nastane moment, keď si voláme v rovnaký čas. Stačí, že na seba pomyslíme. Moja mama má napríklad aj úžasnú schopnosť vycítiť, keď sa niečo neblahé deje jej deťom.

Vo vzťahoch sa mi stávalo podobné. Tu však veľmi záleží od citlivosti osoby a jej vnímania.

twin-flame--koncept--1-.jpg

A ako správne milovať?

Nikdy nemilujte druhú osobu tak, že zabudnete na seba.

Ak v niečo veríte, máte nejaký sen, či niečo po čom túžite, neobetujte to pre niekoho z lásky. Osoba, ktorá vašu lásku opätuje, bude chcieť pre vás to najlepšie.

Milujte druhého tak, aby sa vašou láskou necítil zaťažený.

A to najdôležitejšie je dôvera. Osoba, s ktorou sa rozhodnete kráčať by mala byť vašim pilierom a miestom, s ktorou sa nemusíte báť zdieľať vaše strachy a túžby.

Ak sa v prítomnosti milovanej osoby dokáže prejaviť aj vaša detská nevinnosť a bezstarostnosť - je to znakom toho, že ste úplne uvoľnení. A uvoľnenosť je znakom dôvery wink

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>